Piata gazului, liberalizata in proportie de 30%

Autor: Adrian Mirsanu 13.01.2003

Piata gazelor din Romania se va liberaliza, in primavara acestui an, in proportie de 30% fata de 25% in prezent, prin acreditarea unor noi consumatori eligibili, au declarat surse cadrul Autoritatii de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).
La finele lui 2002, Romania avea una dintre cele mai libere piete de gaze din randul candidatelor la aderarea UE, in conditile in care Ungaria, Bulgaria si Turcia nu si-au deschis pietele nationale.
Gradul de deschidere al unei piete este reprezentat de ponderea consumatorilor eligibili in totalul consumului intern inregistrat in cursul anului anterior, iar consumatorii eligibili sunt acei consumatori care pot sa-si negocieze livrarile de gaze direct cu furnizorii, in conditiile in care pretul reglementat unic din sectorul reglementat are valoarea unui pret maximal.
Companiile care vor sa obtina statutul de consumator eligibil trebuie sa aiba un consum minim anual de 4 mil.mc si sa nu ramana restanti la plata furnizorilor de gaze naturale de pe piata libera. Potrivit noului Regulament de acreditare al consumatorilor eligibili, candidatii nu vor trebui sa mai faca dovada bonitatii lor, care lua in calcul indicatori de performanta precum lichiditatea, solvabilitatea sau profitul.
Cei interesati se pot inscrie la ANRGN pana la inceputul lunii februarie, urmand ca momentul efectiv al deschiderii pietei sa aiba loc, probabil, in luna aprilie. Pe piata libera a gazelor, care ocupa 25% in ansamblul pietei interne, activeaza producatori precum Romgaz Medias, SNP Petrom, transportatorul Transgaz Medias, distribuitorii de gaze Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, furnizori precum Wirom Gas sau WIEE Romania, si 41 consumatori eligibili, printre care se numara SIDEX Galati, combinatul petrochimic Petromidia (apartinand grupului petrolier Rompetrol) sau Holcim Romania.
Avantajul consumatorului eligibil fata de cel captiv in reteaua de distributie este ca poate sa cumpere de pe piata libera gaze de la orice furnizor la un pret in mod cert mai mic decat cel din sectorul reglementat, acum in valoare de 82,5$/1000mc.
Exista propuneri din partea unor state membre ale UE ca pana la 1 iulie 2004, toti consumatorii noncasnici de pe pietele statelor membre sa devina eligibili, iar de la 1 iulie 2007 toti consumatorii (inclusiv cei casnici) sa-si poata alege orice furnizor.