Cursa cu obstacole a lui Colaninno in drumul spre sefia Fiat

Autor: Raluca Mirescu 09.01.2003

Planul financiar propus de Roberto Colaninno pentru redresarea Fiat depinde in mare parte de convingerea bancilor creditoare ale companiei ca el poate sa imbunatateasca sansele lor de a-si recupera cele 6 miliarde de euro imprumutate lui Fiat.
Doar daca fostul sef de la Telecom Italia are sprijinul bancilor poate sa abordeze urmatorul obstacol, si mai mare si anume sa convinga familia Agnelli sa renunte la controlul asupra Fiat, companie pe care au fondat-o cu peste un secol in urma. In urma planului propus de Colaninno acesta ar deveni cel mai mare actionar al Fiat si noul director executiv.
"El ar putea primi ceva sprijin din partea sistemului bancar mai ales daca asta inseamna slabirea presiunii exercitate asupra lor de a furniza credite de finantare pentru Fiat in urmatoarea perioada", a declarat Nicholas Potter, analist la Theodor Gillisen din Londra.
Colaninno va trebui sa demonstreze bancilor ca poate sa faca o treaba mai buna in protejarea creditelor lor decat actualul presedinte Fiat Paolo Fresco, care in luna mai a reusit sa obtina o linie de creditare de 3 miliarde euro pentru palnul sau de redresare a companiei.
Raspunsul oficialilor Fiat la oferta lui Colaninno a subliniat faptul ca ei raman alaturi de planul de reducere a costurilor initiat de Fresco, care include si desfiintarea a 8.000 de locuri de munca in Italia, reducand datoria neta cu jumatate pana la aproximativ 3 miliarde euro si micsorand costurile cu 1 miliard euro anul viitor. Cele 3 miliarde de euro pe care bancile au fost de acord sa-i imprumute companiei italiene reprezinta coloana vertebrala a planului de redresare propus de Fresco.
Bancile au un cuvant greu de spus la propunerea lui Colaninno deoarece acest imprumut este convertibil in actiuni Fiat, ceea ce inseamna ca daca Fiat nu poate sa returneze banii, bancile creditoare ar putea deveni proprietarii unui pachet mai mare decat cel de 30% detinut de familia Agnelli.