In disputa cu Palatul Victoria, Iliescu cere pauza

Autor: Ioana Câmpean 23.12.2002

Presedintele Ion Iliescu a apreciat, sambata, ca premierul Adrian Nastase a ajuns la "o faza de reflectie" si ca, pana la urma, primul ministru si echipa guvernamentala vor gasi "solutia cuvenita" pentru a face ceea ce trebuie.
"Am spus ca trebuie sa lasam timpul sa aseze gandurile, asa ca dupa ragazul acesta de concediu, in ianuarie vom vedea care este solutia cea mai buna. Important este sa vedem cum sa creasca eficienta tuturor actiunilor, tuturor activitatilor: Guvern, administratie centrala, locala, asa ca e intelept ceea ce a spus premierul", a afirmat presedintele Iliescu. Seful statului a facut referire la declaratiile primului ministru, facute vineri, potrivit carora Guvernul nu va demisiona, nu va fi remaniat si nu vor fi alegeri anticipate.
Intrebat daca, asa cum a spus Adrian Nastase, nu se va mai intampla nimic, Ion Iliescu a raspuns: "Ba, din contra, trebuie sa fie, trebuie sa introducem rigoare si vigoare totodata. Acum trebuie sa judecam cuminte, asezat".
Adrian Nastase "e mai tanar ca mine cu 20 de ani. Tineretea are multe virtuti, dar are si anumite "slabaciuni" cum spune romanul, adica impetuozitatea aceasta care nu e un sfatuitor prea bun. Cred ca premierul a ajuns la o faza de reflectie si pana la urma se va gasi si solutia cuvenita, si el si echipa guvernamentala, ca sa facem ce trebuie", a mai spus seful statului.
Ion Iliescu a precizat ca deocamdata nu s-a transat nimic clar in privinta evolutiei politice imediate.
"Am si spus: nu discut pana dupa concediu, iar intre timp lucrurile se vor aseza si gandirea va gasi calea cea mai buna. Pana atunci sa ne pregatim bine cu ce avem si cred ca va fi un moment favorabil reflectiei", a mai spus seful statului.
La insistentele jurnalistilor pe aceasta tema, presedintele Iliescu a afirmat: "Draga, de ce cautati voi formula cea mai simpla a unei ecuatii? Acestea sunt ecuatii cu foarte multe necunoscute. Sunt sisteme de ecuatii. Intram la analiza matematica, nu la aritmetica. Deci, trebuie sa depasim faza aritmeticii in judecarea unor procese atat de complicate".
Presedintele Iliescu a afirmat, pe de alta parte, ca PSD nu va fi divizat. El a adaugat ca "este un moment de  reflectie si confruntarea unor opinii este o virtute a democratiei, nu o slabiciune a ei".
Seful statului a mentionat ca prioritatile perioadei urmatoare sunt date de problemele esentiale economice si sociale, de necesitatea cresterii eficientei administrative si de lupta impotriva coruptiei.
In plan economic, Iliescu a apreciat ca trebuie consolidate procesele de crestere economica, redusa inflatia, continuate procesele de restructurare, dezvoltarea serviciilor, privatizare si modernizare.
Seful statului a mai spus ca in combaterea coruptiei trebuie folosite toate caile: legislatie, institutii, administratie. "Acestea sunt chestiunile esentiale, la care se adauga eforturile pe plan extern legate de aderarea la NATO si UE", a subliniat presedintele.
Premierul Adrian Nastase a declarat, vineri, ca actualul Guvern nu va demisiona, ca nu va avea loc o remaniere si nici o schimbare a structurii guvernamentale, dar nu vor fi organizate nici alegeri anticipate.
Primul-ministru a precizat ca, impreuna cu colegii sai din Guvern, a ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie este ca, in perioada urmatoare, sa pregateasca un program disctinct de cel al guvernarii, un "supliment la programul de guvernare", Executivul urmand sa se prezinte in Parlament cu acest document pentru a obtine o aprobare a acestuia. Aceasta solutie va fi propusa conducerii PSD in luna ianuarie, a adaugat Nastase.
"Nu inseamna ca fiecare va ramane pe post, de la secretarul de stat pana la ultimul sef de birou", a precizat primul-ministru. El a mai spus ca vor fi luate masuri pentru cresterea eficientei guvernamentale.
"In loc sa aterizam cu avionul pentru realimentare si sa aterizam in siguranta in 2007, probabil ca aceasta alimentare o vom face in zbor", a afirmat Adrian Nastase referindu-se la modificarile care vor avea loc la nivelul Guvernului.