Irakul va rezista unui atac

Ziarul Financiar 19.12.2002

Vicepremierul irakian, Tarek Aziz, a dat asigurari miercuri ca Irakul va rezista "casa cu casa" in cazul lansarii unui atac american. "Va fi nevoie de luni de zile pentru a ocupa Bagdadul. Vom rezista cat mai mult timp, pana la ultimul om", a declarat Aziz.
Declansarea razboiului devine din ce in ce mai probabila, dupa ce un diplomat american a calificat raportul irakian asupra armamentului "o imensa gluma". Oficianii americani sunt de parere ca razboiul va dura cel mul o saptamana, din cauza armelor sofisticate ce urmeaza sa fie folosite de Pentagon.
"Pot sa va asigur ca nu va fi un picnic pentru soldatii americani si englezi. Si ei stiu bine acest lucru. Vor plati un pret foarte ridicat deoarece intotdeauna forta este de partea tarii care este cotropita", a adaugat Aziz.
"Facem tot posibilul pentru a colabora cu inspectorii Natiunilor Unite si pentru a demonstra lumii ca Irakul nu poseda arme de distrugere in masa", a precizat el. "Ma tem ca americanii se folosesc doar de propaganda pentru a gasi un pretext de a ne ataca", a explicat Aziz.
Vicepremierul irakian si-a exprimat speranta ca "Europa isi va face auzita vocea, asa cum au facut-o in ultimele luni Franta si Germania, pentru ca sa conteste hegemonia presedintelui Bush". "Mi se pare ca Italia are o pozitie prea apropiata de cea a Statelor Unite. Sper ca premierul italian Silvio Berlusconi sa se razgandeasca si sa nu sustina Statele Unite in cazul unui atac impotriva tarii noastre, lasand lucrurile sa mearga de la sine", a incheiat Aziz. Mediafax