LukOil: Irakul ar putea renunta la contractele cu rusii si chinezii

Ziarul Financiar 17.12.2002

Presedintele companiei petroliere ruse LukOil, Vagit Alekperov, a avertizat ca autoritatile irakiene ar putea decide sa renunte la colaborarea cu grupurile petroliere din Rusia si China, dupa ce au anulat, saptamana trecuta, un contract cu LukOil, in valoare de 3,7 miliarde de dolari privind exploatarea celui mai important camp petrolier irakian - West Qurna, informeaza Reuters.
El a adaugat ca aceasta initiativa a avut la baza motive politice si, in principal, atitudinea guvernului de la Moscova care a aprobat, in luna noiembrie, rezolutia pentru dezarmarea Irakului propusa de Organizatia Natiunilor Unite.
"Anularea contractul nu a avut la baza motive economice, intrucat nimic nu s-a schimbat in ultimii doi-trei ani. De fapt, este vorba de o reactie a Irakului fata la sprijinul acordat de Rusia inspectorilor ONU pentru dezarmare", a aratat el.
Pe de alta parte, Abbas Khalaf, ambasadorul irakian la Moscova, si-a exprimat speranta ca cele doua tari vor continua sa colaboreze pe plan industrial, in principal in sectorul petrolier si al gazelor naturale, in pofida acestui conflict.
Alexander Vasilenko, purtatorul de cuvant al LukOil, a confirmat, saptamana trecuta, ca fost instiintat in mod oficial in legatura cu anularea unui acord semnat in 1997, de un consortiu rus format din grupul LukOil si companiile mai mici  Zarubezhneft si Mashinoimport.
Operatiunile de exploatare ale campului petrolier de la West Qurna au necesitat investitii initiale in valoare de 3,7 miliarde de dolari. Companiile ruse au obtinut dreptul de a ajunge la o capacitate de productie de circa 600.000 de barili pe zi, in primii trei ani de la lansarea activitatii.
Grupurile petroliere si-au exprimat ingrijorarea ca ar putea pierde dreptul de a opera in zona, in favoarea rivalilor americani, in cazul in care Statele Unite vor inlatura de la putere regimul lui Saddam Hussein.
Rezervele de petrol irakian - situate pe locul al doilea ca marime dupa cele din Arabia Saudita - reprezinta un punct important de atractie pentru companiile de profil, care spera sa se extinda in regiune, odata ce ONU va ridica sanctiunile impuse Irakului in 1990.
Embargoul impus pe o perioada de 12 ani interzice investitiile in industria irakiana a petrolului, dar o serie de companii din Rusia si China au semnat, deja, contracte prin care vor lansa operatiunile in aceasta tara, imediat ce sanctiunile vor fi inlaturate.
China National Petroleum Corp (CNPC) a semnat un contract in valoare de 700 de milioane de dolari privind exploatarea campului Al-Adhdab.
De asemenea, grupul francez TotalFinaElf a obtinut drepturile exclusive pentru negocierea conditiilor de exploatare in regiunile Majoon si Bin Umar. Valoarea investitiilor se ridica la aproape sapte miliarde de dolari. Mediafax