HP Romania, optimista: In 2003 vrem sa crestem cu cel putin 10%

Autor: Iuliana Butuc Cerchez 12.12.2002

Hewlett-Packard Romania a incheiat cu succes atat anul fiscal 2002 cat si fuziunea cu Compaq Romania. Din punct de vedere financiar, asteptarile au fost depasite pentru ca Hewlett-Packard Romania a obtinut in anul fiscal 2002, terminat pe 31 octombrie, o cifra de afaceri mai mare decat in exercitiul financiar anterior.
"Am terminat anul 2002 cu o cifra de afaceri mai mare decat cea inregistrata de HP si Compaq impreuna in 2001. Diferenta de valoare intre cele doua rezultate este de un milion de dolari", a declarat Radu Enache, directorul general al HP Romania.
Chiar daca procentual evolutia cifrei de afaceri nu este spectaculoasa, faptul ca a existat o crestere arata ca fuziunea cu Compaq la nivelul Romaniei s-a incheiat cu rezultate bune, a mai spus oficialul.
"Acest an a fost marcat de fuziunea acestor doua companii iar fata de asteptari stam cu mult mai bine. Mediul de afaceri din Romania ne-a fost foarte favorabil, economia a fost in crestere iar cursul valutar a fost predictibil", a precizat Enache.
In anul fiscal 2001 compania Hewlett-Packard Romania a obtinut o cifra de afaceri de 45 de milioane de dolari.
"Cred ca anul viitor va fi un an bun pentru Hewlett-Packard Romania. Evident ca noi ne propunem sa majoram cifra de afaceri. Speram sa crestem cu cel putin 10%, a declarat pentru Ziarul Financiar Radu Enache.
Contractele cu statul roman (cum sunt proiectele cu Ministerul Educatiei sau cu Ministerul Justitiei) au contat cam cu 30% la activitatea Hewlett-Packard Romania de pe intregul an fiscal 2002. Restul de aproximativ 70% din venituri au fost asigurate de contractele incheiate cu firmele private si de vanzarile catre consumatorii individuali.
"Nu depindem de contractele de stat. Noi ne adresam in egala masura si firmelor private", a tinut sa precizeze seful HP Romania.
Din punct de vedere valoric, primul loc in vanzarile companiei il detine PC-urile, dar daca se ia in calcul numarul de produse vandute, clasamentul intern este condus de departe de imprimantele HP.
"Practic, volumul nostru de afaceri se imparte in cifre comparabile intre PC-uri, imprimante si consumabile, masini mari (servere, medii de stocare) si servicii si consultanta. In prima parte a anului fiscal am facut vanzari foarte mari in zona PC-urilor, in a doua parte solicitarea de PC-uri a fost mai redusa. Cererea de imprimante a fost liniara iar in ceea ce priveste masinile mari, au fost cerute mai mult in a doua parte a anului inclusiv servicii de consultanta", a mai spus Radu Enache.

Piata IT in crestere in 2003
In afara faptului ca apreciaza o majorare a cifrei de afaceri cu cel putin 10% in anul urmator pentru HP Romania, Radu Enache spune ca piata IT autohtona in ansamblul sau va fi A‚"in crestere si mai atractiva".
"Exista o preocupare la nivelul institutiilor statului pentru promovarea tehnologiei informatiei, lucru care este foarte important. In plus, apropierea Romaniei de comunitatea europeana, accesul in NATO, maturizarea economiei de piata sunt si ele de natura sa ceara o dezvoltare continua a infrastructurii informatice. In zona financiar-bancara s-a accentuat concurenta iar diferenta dintre banci se va face pe baza portofoliului de servicii oferite clientilor. Acesta se va putea diversifica doar daca se va dezvolta si infrastructura din domeniul tehnologiei informatiei", apreciaza oficialul de la HP Romania.
Mai mult, chiar daca liberalizarea pietei telecomunicatiilor nu va conduce imediat la aparitia unui numar mare de noi jucatori, va accentua cel putin preocuparea operatorilor actuali in directia cresterii calitatii serviciilor si reducerii costurilor, este de parere Radu Enache.

La ce este HP lider
Potrivit ultimelor date furnizate de compania de cercetare a pietei International Data Corporation (IDC) pentru perioada care acopera primele trei trimestre din anul fiscal 2002 al Hewlett-Packard, compania se afla pe primul loc pe piata romaneasca a echipamentelor de tiparire cu o cota de 62% la imprimantele cu jet de cerneala si de 66% la cele laser.
De asemenea, HP Romania este lider la categoria sistemelor de stocare pe disc cu o cota de piata de 27%.
Compania mai este lider la capitolul servere standard industriale, servere UNIX.
La servicii de consultanta, HP Romania detine 21,7% din piata. Compania se situeaza tot pe primul loc la notebook-uri cu o cota de piata de 27,7% si la calculatoarele de birou cu 17,4%.

Capii Compaq Romania au preferat afacerile proprii
Noua companie Hewlett-Packard Romania a fost lansata pe 24 mai 2002, in urma anuntarii la nivel mondial a fuziunii intre firma-mama HP si producatorul de computere Compaq. De atunci la nivelul echipei HP Romania au avut loc o serie de modificari. Fuziunea a condus la dublarea numarului de arhitecti IT la HP Romania dar si a consultantilor, numarul total de angajati fiind de 70. Din fosta echipa Compaq au plecat directorul de vanzari Calin Tatomir si, mai recent, directorul general Mihai Pascadi. Ulterior, ambii si-au lansat propriile companii de consultanta.