Transelectrica amana emisiunea de euroobligatiuni

Autor: Adrian Mirsanu 09.12.2002

Transelectrica a decis sa amane lansarea in acest an a emisiunii de obligatiuni de 100 mil.euro, mizand pe atragerea de surse financiare mai avantajoase din partea Bancii Mondiale (BM) si a Bancii Europene pentru Reconstructie sI Dezvoltare (BERD).
"BM a observat ratingul destul de bun (B+ n.red.) acordat de Standard & Poor's (n.r. - agentie internationala de evaluare financiara) companiei Transelectrica sI intelege sa actioneze in vederea consolidarii infrastructurii energetice. Negocierile sunt avansate cu oficialii BM sI suntem intr-o faza exploratorie in discutiile cu BERD. In aceste conditii, nu mai este presanta lansarea emisiunii de obligatiuni", a declarat pentru Ziarul Financiar Jean Constantinescu, director general al Transelectrica.
Potrivit planului de investitii al companiei in perioada 2003-2005, este prevazuta reabilitarea unui numar de sapte statii electrice, valoarea totala a lucrarilor fiind de circa 200 mil. euro.
Valoarea imprumutului BM ar putea fi de aproximativ 70 mil.$, deschiderea finantarii fiind estimata sa se produca in prima jumatate a anului viitor. Oficialii BM si-au exprimat intentia de a include Transelectrica in noul proiect de finantare "Piata de electricitate din Romania", proiect sustinut de Ministerul Industriei sI Resurselor.
Componentele proiectului au fost definite in luna noiembrie, cand a avut loc prima misiune a BM: finantarea proiectelor de reabilitare a statiilor electrice Gutinas sI Fundeni, respectiv asistenta in vederea perfectionarii mecanismelor de functionare ale pietei angro de energie electrica din Romania, potrivit reprezentantilor Transelectrica.
O alta sursa externa de finantare ar putea fi asigurata de BERD, printr-un credit in valoare de circa 30 mil.$.
In vara acestui an, Transelectrica sI-a anuntat intentia de a lansa in noiembrie o emisiune de obligatiuni in valoare de 100 mil. euro, fara garantii guvernamentale, operatiunea urmand sa fie intermediata de bancile ABN-AMRO si Morgan Stanley. Emisiunea, cu o maturitate de cinci ani, este destinata atragerii de fonduri necesare modernizarii retelei de transport a electricitatii. In acest context, agentia de evaluare financiara S&P a acordat companiei Transelectrica calificativul "B plus" pentru datoria pe termen lung in valuta, cu perspectiva pozitiva.
Pentru 2002, Transelectrica estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 8% fata de anul trecut, cand valoarea acesteia a fost de 202,4 mil. euro.