Valeo produce acum pentru Renault si in Romania

Autor: Ionut Bonoiu 09.12.2002

Compania franceza Valeo, specializata in productia de echipamente si componente pentru industria auto, a inaugurat prima sa fabrica din Romania, pe platforma de la Mioveni a producatorului roman de automobile Dacia, unde va realiza sisteme de cablaj care vor fi folosite la autovehiculele produse sub marca Dacia.
"Aceasta capacitate de productie reprezinta un element important in cadrul strategiei de extindere a companiei noastre pe piata est-europeana, o piata aflata in plina crestere. Obiectivul nostru este acela de a sprijini clinetii nostri in cadrul strategiei de globalizare si de aceea suntem bucurosi ca am putut contribui la dezvoltarea Renault-Dacia", a declarat Thierry Morin, presedintele Consiliului de Administare al Valeo. Ofi cialii companiei de pe platforma de la Mioveni au refuzat insa sa faca vreun comentariu in privinta valorii totale a investitiilor implicate de noua capacitate de productie. Aceasta se intinde pe o suprafata de 4.000 de metri patrati si va fi deservita de aproximativ 300 de salariati.
In prezent, pe platforma industriala a Dacia isi desfasoara activitatea companiile Johnson Controls (producator de scaune) si Piroux (containere), alte companii precum Faurecia (care va realiza termospumante si termovacumate) si Euralcom (piese turnate din aluminiu) urmand a incepe la randul lor activitatea in acest an.
"Ne asteptam ca automobilele Dacia sa beneficize de pe urma experientei Valeo in domeniu", spune directorul general al producatorului roman, Christian Esteve.
Valeo este primul furnizor strain de elemente de cablaj dupa preluarea in septembrie 1999 a pachetului majoritar de actiuni la principalul producator roman, Automobile Dacia.
Obiectivul stabilit de Renault la preluarea pachetului majoritar de actiuni a fost trecerea pe profit din anul 2005, dupa ce in a doua jumatate a anului 2004 va fi lansat modelul Dacia de 5.000 de euro. Acest model va fi produs la fabrica Dacia din Mioveni in peste 200.000 de unitati anual, urmand ca la nivelul anului 2010 volumul anual al vanzarilor sa ajunga la 700.000 de unitati, in conditiile in care vor mai fi produse automobile Dacia si in Rusia si alte locatii aflate pentru moment in stadiul negocierilor.
Valeo este unul dintre cele mai importante gruprui industriale independente specializate in furnizarea de piese auto. Compania a realizat anul trecut vanzari de peste 10 miliarde de euro si un profit operational de 388 demilioane de euro. Cu toate acestea pe ansamblul anului comapnia a inregistrat pierderi de 591 demilioane de euro. In primele noua luni ale acestui an vanzarile cumulate ale companiei au depasit 7,4 miliarde euro, in scadere cu peste 5% fata de perioada similara a anului trecut. Compania a reusit insa in ciuda acestei scaderi a vanzarilor sa isi imbunatateasca renatbilitatea, profitul ajungand dupa primele noua luni la aproape 100 de milioane de euro fata de o pierdere de 173 demilioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut.
Compania detine in prezent 139 de fabrici si are aproape 71.000 de angajati implicati in activitatile pe care le desfasoara in 24 de tari din lume.