Austriecii au sanctionat extrema dreapta. Socialistii au trecut pe locul doi

Autor: Dan Dragomir 26.11.2002

Partidul conservator al cancelarului austriac Wolfgang Schluessel (OeVP) a reusit o victorie istorica in alegerile legislative anticipate de duminica, obtinand pentru prima oara dupa 1966 o victorie in fata social-democratilor (SPOe) - 42% din voturi, fata de numai 37%. "Spaima Europei", formatiunea de extrema dreapta a lui Joerg Haider  (FPOe) a suferit o infrangere fara precedent, reusind cu greu sa depaseasca 10 procente (fata de 26% in 1999). Problema lui Schluessel este insa delicata deoarece nici ecologistii, care au obtinut 8,96% din voturi, nici socialistii nu vor sa intre la guvernare. Astfel, alianta cu extrema dreapta ar putea continua.

In cautarea unui partener
Cancelarul austriac a inceput ieri, sub supravegherea presedintelui Thomas Klestil, negocieri cu toate formatiunile politice pentru formarea noului guvern. Soc ialistii au anuntat ca nu vor participa la un guvern de uniune nationala cu partidul conservator. "Am obtinut numai locul al doilea in alegerile de duminica. Locul nostru este in opozitie", a spus seful SPOe, Alfred Gusenbauer. La fel au reactionat si ecologistii, care au reusit sa adune aproape 9% din voturi.
Wolfgang Schluessel nu a exclus posibilitatea readucerii la guvernare a partidului lui Haider. "Am nevoie de un partener stabil si fiabil", a avertizat insa Schluessel. Noul sef al formatiunii de extrema dreapta, Herbert Haupt,  a confirmat faptul ca formatiunea sa doreste sa ramana la putere.
Principalul obstacol in calea colaborarii dintre conservatori si extrema dreapta il constituie fostul ministru FPOe, Karl-Heinz Grasser, care a demisionat din partid si s-a alaturat conservatorilor. El este considerat "tradator" de membrii formatiunii extremiste. "Grasser este un membru indispensabil al viitorului guvern", a precizat insa Schluessel.

Succes datorat extremistilor
Succesul dreptei conservatoare se datoreaza fara indoiala extremistilor. Prima venire a lui Hairder la putere, in 1999, a starnit proteste in intreaga Europa, iar liderii UE au impus sanctiuni Austriei. Cunoscut pentru doctrina sa de tip neo-nazist, Haider a parasit formatiunea politica pentru a da credibilitate cabinetului condus de Schluessel. Ceea ce nu s-a intamplat. Prin declaratiile sale repetate anti-UE si prin vizitele efectuate la Bagdad, unde s-a intalnit cu "amicul" Saddam, Joerg Haider a reusit sa-si  discrediteze definitiv formatiunea politica. In plus, luptele pentru putere din partid au dus la dezintegrarea formatiunii dupa numai 33 de saptamani petrecute la putere. De altfel criza din partidul lui Haider a provocat acest scrutin anticipat. Cert este ca FPOe a pierdut 16 procente fata de alegerile din 1999, iar conservatorii au obtinut 15% in plus fata de scrutinul de acum 3 ani.

Controversatul Heider si-a pierdut popularitatea
Analistii politici sunt de acord ca Joerg Heider a contribuit la pierderea credibilitatii FPOe. "In al treilea Reich aveau o politica sociala foarte buna", sustine Haider. "Veteranii SS sunt si ei niste eroi si ar trebui sa fie tratati cu respectul cuvenit", declara el. Haider considera ca toate aceste citate au fost scoase din context si interpretate rauvoitor.
Haider a fost de la inceput impotriva Europei si a strainilor in general. Victoria sa din 1999 a avut la baza si discursul radical in problema emigratiei. El a sugerat faptul ca, daca ar fi expulzati toti emigrantii, problemele sociale ar fi rezolvate si s-ar putea iesi din politica de austeritate actuala. Liderul extremei drepte a fost si unul din adversarii extinderii UE. Intai a incercat sa impiedice aderarea Austriei la organizatie si apoi a incercat fara succes sa obtina organizarea unui referenduum asupra trecerii la moneda unica. Extinderea spre Est a UE a vazut-o drept "o declaratie de razboi la adresa clasei muncitoare".
Desi a parasit partidul, analistii sunt de parere ca el si-a pastrat influenta si in prezent. Acum, FPOe a fost infrant chiar si in provincia Carinthia, fief-ul extremei dreapta, unde Joerg Haider  este guvernator. In aceasta regiune, FPOe a primit doar 24% din voturile exprimate, fata de 39% in 1999. Afland rezultatele, Haider a spus ca demisioneaza si din postul guvernator.

Presa saluta victoria conservatoare
Cotidianul Die Presse (conservator), considera ca triumful OeVP este, in primul rand, o victorie pentru Wolfgang Schuessel, devenit astfel liderul politic cu cea mai mare putere de convingere din tara. Ziarul spune ca esecul extremei drepte este cauzat de faptul ca liderul FPOe a sabotat munca propriilor ministri.
Cotidianul Der Standard (centru-stanga) spune ca Wolfgang Schuessel a inregistrat un "triumf istoric", poporul votand pentru extinderea Uniunii Europene si alegandu-l sa conduca viitorul guvern. Ziarul remarca faptul ca este pentru prima data in ultimii 32 de ani cand social-democratii trec pe locul secund in clasamentul politic austriac si ca aceasta infrangere este o mare deceptie pentru liderul social-democratilor, Alfred Gusenbauer.
Ziarul Kurier spune ca infrangerea extremistilor este "teribila si definitiva"."Alegatorii au pedepsit FPOe pentru modul in care aa actionat la putere si si-a ratat sansa de a fi un patid serios".

PSD: PRM ar putea avea soarta formatiunii lui Haider
In cazul organizarii alegerilor anticipate in Romania PRM ar putea suferi o infrangere similara celei inregistrare de de extremistii lui Jorg Haider in Austria, a apreciat ieri secretarul general al PSD Cozmin Gusa. De altfel, unul dintre motivele partidului de guvernamant de a opta pentru alegeri legislative inainte de termen este tocmai acela de a avea, in viitorul Parlament, cat mai putini "paraziti, ca Romania Mare". "PRM este o masina desueta care nu are certificat de inmatriculare pentru Europa" iar cota de 20% pe care o inregistreaza in sondajele de opinie "nu exprima fidel realitatea romaneasca". In cazul alegerilor anticipate, romanii ar putea sa-l sanctioneze pe Vadim Tudor asemenea austriecilor care, duminica, si-au corectat greseala din '99 cand au propulsat "PRM-ul austriac" in Guvernul de la Viena, a apreciat Gusa.