Moldosin Vaslui a ramas fara petitori

Autor: Sorin Elisei 21.11.2002

Consortiul format din firmele italiene Armare Di Sinco Stefano si Fiame s-a retras din discutiile cu Autoritatea pentru Privatizare pentru privatizarea producatorului de fire si fibre sintetice Moldosin Vaslui fara a oferi nici o explicatie, au declarat ieri pentru Ziarul Financiar surse apropiate negocierilor.
"De la depunerea ofertei nu au mai dat nici un semn de viata si nici nu au explicat de ce s-au retras. Oferta de privatizare va fi revocata, iar pachetul scos din nou la privatizare", au precizat sursele citate. Reprezentantii firmelor italiene nu au putut fi contactati nici de Ziarul Finnaciar.
Pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al Moldosin, Autoritatea a primit initial doua oferte din partea consortiului amintit, precum si din partea unei persoane fizice - Catalin Chelu.
Oferta acestuia din urma a fost insa respinsa de institutie pentru ca nu a respectat termenii unui alt contract de privatizare, incheiat acum cativa ani. Potrivit legii de accelerare a privatizarii, ofertantii care nu si-au respectat contractele de cumparare incheiate anterior cu Autoritatea nu pot participa la alte licitatii organizate de institutie.
Moldosin Vaslui a inregistrat pierderi in fiecare din ultimii patru ani, in timp ce nivelul datoriilor a ajuns, la sfarsitul anului trecut, la 1.029 miliarde lei (35,4 mil. $). Anul trecut, cifra de afaceri a fost de 229 miliarde lei (7,8 mil. $), compania inregistrand pierderi de 63 miliarde lei (2,1 mil. $). Societatea are, in prezent, peste 1.000 de salariati.
Actiunile Moldosin Vaslui sunt cotate la categoria nelistate a Bursei de Valori Bucuresti. Fata de o valoare nominala de 25.000 de lei, ultima valoare de tranzactionare a fost de 5.150 lei. Valoarea capitalului social este de 55 miliarde lei, din care Autoritatea pentru Privatizare detine 50,9%.
In sectorul productiei de fire si fibre sintetice mai activeaza Fibrexnylon Savinesti, Polirom Roman, Terom Iasi, Grulen Campulung, Corapet Corabia, si Firmelbo Botosani.