In cazul unui conflict cu SUA, Irakul va ataca Israelul

Autor: Alexandra Fusoi 19.11.2002

Vicepremierul irakian Tarek Aziz a avertizat ca regimul de la Bagdad va ataca Israelul in cazul unei ofensive americane sau britanice asupra Irakului, potrivit editiei electonice a cotidianului The Independent.
Aziz a declarat ca o ofensiva militara impotriva Irakului ar pune in pericol nu numai Marea Britanie si Statele Unite, ci si pe aliatii acestora, inclusiv Israelul.
Tarek Aziz a apreciat ca guvernul irakian "va fi in stare sa apere tara", iar atacatorii vor suferi pierderi grele. Vicepremierul irakian a declarat ca nu este sigur ca revenirea inspectorilor pentru dezarmare ar salva Irakul de un atac. "Trebuie sa fiu onest si obiectiv si sa spun ca noi nu simtim ca probabilitatea unei agresiuni americane impotriva Irakului a fost inlaturata definitiv", a explicat Aziz.
Fostul comandant al Fortelor NATO din Europa, generalul Wesley Clark, este de parere ca o operatiune militara impotriva Irakului ar putea avea loc la sfarsitul lunii ianuarie, iar ea va dura cA„steva zile, se arata intr-un interviu acorda de oficialul american ziarului bulgar "Troud". "Bulgaria, Italia, Spania, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Romania, tarile Baltice" vor participa la aceasta operatiune, a declarat generalul american.
Prima delegatie a inspectorilor ONU pentru dezarmare a sosit, ieri, la Bagdad, pentru a relua, dupa o intrerupere de patru ani, procesul de verificare a armamentului irakian.