La burse, Irakul - mai important ca Fed

Autor: Mihaela Andries 15.11.2002

Discursul lui Alan Greenspan nu a reusit sa tempereze temerile investitorilor cu privire la  redresarea economiei SUA. Bursele americane au scazut, iar investitorii s-au orientat catre tranzactiile cu obligatiuni. In acelasi timp, pretul petrolului s-a redus semnificativ, in urma anuntului ca Irakul a acceptat rezolutia pentru dezarmare propusa de Organizatia Natiunilor Unite (ONU).
Cursul dolarului s-a stabilizat, aceasta si pe fondul semnelor ca amenintarea declansarii unui razboi impotriva Irakului a fost inlaturata sau, cel putin, amanata.
Bursele nu au consemnat performante deosebite. Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a crescut cu 12,49 de puncte, reprezentand o majorare de numai 0,15%, dupa ce a avansat cu 107 puncte, pe parcursul zilei.
Indicele compozit al pietei electronice Nasdaq a urcat cu 0,87%, respectiv cu 11,78 de puncte.
Reactia burselor europene a indicat o evolutie asemanatoare celor din Statele Unite. Actiunile listate au scazut, dar pierderile au fost compensate, spre sfarsitul sedintei bursiere, prin intensificarea operatiunilor, dupa anuntul favorabil cu privire la Irak.
Indicele FTSE Eurotop 300 a pierdut 0,84%, atingand nivelul de 883,81 de puncte, dupa ce a scazut cu mai mult de doua procente in cursul zilei de miercuri.
Piata bursiera din Tokyo a atins cel mai mic nivel din ultimii 19 ani, in contextul in care actiunile principalelor companii care au acumulat datorii ridicate au scazut foarte mult, iar datele economice publicate de autoritati au alimentat temerile cu privire la redresarea economiei nationale.
Cursul dolarului, supus la presiuni in ultimele saptamani, pe fondul temerilor cu privire la situatia politica internationala, s-a stabilizat modest fata de euro, precum si fata de yen.
Un euro se  tranzactiona, miercuri, cu 1,0079 dolari pe unitate, consemnand o depreciere de 0,5% fata de ziua precedenta. Moneda americana a crescut, miercuri, fata de yen, de la o paritate de 119,67 de yeni pe unitate la 120,09 yeni pe unitate.
Moneda unica europeana a fost afectata, pe de alta parte, si de raportul Comisiei Europene, care si-a revizuit in sens negativ previziunile de crestere economica din zona euro pentru acest an, la 0,8% fata de cea de 1,4% anticipata initial, si pentru anul viitor, de la 2,9% la 1,8%. De asemenea, autoritatile de la Bruxelles au avertizat Franta si Germania cu privire la situatia deficitelor bugetare raportate.
Pretul petrolului a scazut semnificativ, in urma deciziei lui Saddam Hussein cu privire la acceptarea rezolutiei ONU, atingand cel mai mic nivel din ultimele cinci luni.
Barilul de titei se tranzactiona, miercuri, pe piata de marfuri din New York, la un pret de 25,19 dolari, cu 2,7% mai putin fata de ziua precedenta.
De asemenea, pretul de referinta al titeiului la bursa londoneza a scazut cu 4,3%, pana la 22,7 dolari pe baril.