LLP are o marja de profit de 25% din afacerea cu ERP

Autor: Iuliana Butuc Cerchez 24.10.2002

LLP Bucharest va termina acest an cu o cifra de afaceri aproximativ egala cu cea obtinuta in 2001, a declarat Ziarului Financiar, Mihai Chirita, directorul general al companiei. Anul trecut firma a incheiat bilantul cu o cifra de afaceri de 1,8 milioane de dolari.
Desi estimeaza ca veniturile totale pe care firma le va avea la sfarsitul anului nu vor fi mult diferite de cele inregistrate in 2001, Mihai Chirita este foarte multumit de marja de profit pe care activitatea LLP Bucharest o inregistreaza si care se ridica la 25-30%.
"Suntem in tipul de business low-volume high-margin. Adica pentru mai putine proiecte obtinem un profit mare. Putem compara aceasta afacere cu un magazin de ceasuri. Daca unul care vinde Rolex are zece vanzari pe luna, spre exemplu, si unul care vinde Casio 1.000 de vanzari, la sfarsitul anului firma care a vandut mai putin este totusi mai profitabila", explica Mihai Chirita.
Raportat la 2001, acest an a fost comparabil in materie de proiecte. Primele patru luni au fost mai grele pentru LLP Bucharest iar ultimele trei foarte bune. Oficialul este insa multumit de activitatea din acest an, "avand in vedere situatia nu tocmai buna din sectorul IT romanesc in 2001 si 2002".
"Faptul ca dezvoltam proiecte mai mult pentru firme multinationale, private si nu de stat nu ne avantajeaza pentru ca nivelul investitiilor straine s-a situat pe o curba descendenta. Speram ca o data cu admiterea Romaniei in NATO sa se observe si o crestere a investitiilor", mai spune Chirita.
Compania pregateste pentru sfarsitul anului si un anunt referitor la schimbarea strategiei de afaceri care, spune directorul sau, o va pozitiona altfel pe piata in 2003.
In prezent LLP Bucharest are in derulare cateva proiecte de mare anvergura. "Unul dintre ele il dezvoltam pentru compania Astral Telecom. Altul pentru o firma foarte mare din domeniul farmaceutic", precizeaza Mihai Chirita.



Piata romaneasca de soft de gestiune
Piata ERP (a produselor software pentru gestiunea intrepriderilor) in Romania este de aproximativ sase ori mai mica decat in Ungaria sau Cehia, pastrand proportia intre pietele IT ale acestor tari, spune Chirita.
"Ca valoare, piata de ERP (licente, servicii asociate si consultanta) in Romania se ridica la aproximativ  15 mil. $", precizeaza oficialul.
Din punct de vedere al climatului concurential piata este foarte fragmentata.
"Spre deosebire de alte piete, chiar din Europa Centrala si de Est unde SAP are o cota de peste 50%, in Romania piata este mult mai fragmentata. Am primit nu demult un rezumat al unui studiu care indica faptul ca in domeniul solutiilor, SAP avea in jur de 11% din piata, Oracle 10%, SunSystems 9%. Nu exista un lider care sa domine piata romaneasca. Pe de alta parte, exista firme cum e Wizrom sau TotalSoft care s-au descurcat foarte bine pe piata si au reusit sa obtina clienti din sfera intreprinderilor mari cu solutii de primul nivel (mai putin complexe si mai ieftine - n.r.)", afirma Mihai Chirita.
Chiar daca exista foarte multe firme care activeaza in acest domeniu nivelul de educatie a pietei este relativ scazut, companiile-client nestiind sa aprecieze care ar fi solutia care li s-ar potrivi cel mai bine atat in functie de propriile necesitati cat si in functie de buget.
"Exista o mare stare de confuzie care domneste in piata iar acesta este un dezavantaj pentru cei care activeaza in domeniu", adauga directorul LLP Bucharest.
O alta problema caracteristica pietei romanesti de soft ERP este ca de multe ori decizia de a opta pentru o anumita solutie sau alta o iau managerii IT si nu cei care au pe mana si bugetele (directorii financiari si generali) fapt care uneori poate duce la esuarea unui proiect mare din cauza incompatibilitatii cu necesitatile firmei-client si cu resursele acesteia, a mai explicat oficialul.
Firma LLP Bucharest a fost fondata in 1997, are capital 100% britanic si face parte din LLP Group. Compania are in prezent peste 20 de angajati si este specializata in furnizarea de solutii ERP integrate. LLP Bucharest este distribuitor pentru solutia Sun Systems care a fost deja implementata in Romania la societati precum Medicover, MobiFon, Telemobil si Unilever.
Concurenta este formata din toate firmele care furnizeaza pe piata romaneasca solutii ERP (spre exemplu, Oracle, SAP, Scala, Wizrom).