Guvernul testeaza astazi fotoliile din Palatul Victoria

Autor: Mirela Luca 29.12.2001


Guvernul PDSR condus de Adrian Nastase isi va intra astazi in paine, dupa ce ieri Parlamentul a votat cu majoritate de voturi in favoarea instalarii noului Cabinet si a programului de guvernare, iar cei 27 de ministri au depus juramantul la Cotroceni, in fata presedintelui Ion Iliescu.

In prima sedinta a noului Cabinet, care va avea loc astazi, vor fi adoptate si acte normative, a spus ieri premierul desemnat Adrian Nastase. Aceste decizii se doresc a fi un semnal de eficienta a noii echipe, au precizat surse din PDSR.

Parlamentul a adoptat investirea Guvernului minoritar al PDSR cu 314 voturi "pentru" si 145 impotriva", vot care a aratat fragmentarea Opozitiei parlamentare.

Desi miercuri PD a semnat alaturi de PNL, UDMR si PDSR declaratia comuna privind sustinerea unei agende de prioritati, ieri democratii au anuntat ca vor vota impotriva Guvernului Nastase.

Atitudine adoptata si de PRM, al carui lider nu si-a facut ieri aparitia la sedinta celor doua Camere reunite ale Parlamentului.

Totusi, democratii au incercat sa nu "rupa" puntile de comunicare cu PDSR, pentru ca Petre Roman a afirmat ulterior ca poate discuta cu acest partid pe marginea sustinerii unor legi in Parlament.

In schimb, PNL si UDMR au votat in favoarea investirii noului Executiv, asa cum s-au angajat in protocoalele bilaterale incheiate miercuri cu PDSR.

Chiar daca cele doua formatiuni politice s-au exprimat in favoarea programului de guvernare si a echipei de ministri, reprezentantii lor au criticat ambele propuneri ale PDSR.

Argumentele celor doua partide au vizat insa acordarea unei sanse Guvernului Nastase si blocarea extremismului.