Francezii de la Colas au luat Constructii Feroviare Iasi

Autor: Florin Ghetau 13.12.2001


Compania franceza Colas, unul dintre liderii mondiali ai sectorului de constructii de drumuri, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al SC Constructii Feroviare Iasi SA (SCCF), in urma unei tranzactii in valoare de 108 mld. lei (circa 3,5 mil. $), a declarat Eugen Cojocaru, directorul economic al SCCF Iasi.

Compania Colas, detinuta de grupul Bouygues, a intrat in posesia pachetului de 51% din actiunile societatii romanesti printr-o operatiune de majorare de capital. Bouygues au construit in complexul Bucharest Financial Plaza - sediul Bancorex, World Trade Center si hotelul Sofitel.

"Semnarea contractului a avut loc in luna noiembrie, la sfarsitul a doi ani de negocieri", a spus Cojocaru.

Noul actionar majoritar intentioneaza ca, in perioada urmatoare, sa investeasca in dezvoltarea parcului de utilaje utilizate la constructia de drumuri. Grupul Colas are circa 53.000 de angajati, din care jumatate activeaza in afara Frantei.

In anul 2000, compania a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 6,7 miliarde euro, profitul net totalizand 156 milioane euro.

Cu o cifra de afaceri anuala de circa 20 de milioane de euro si un numar de 1.400 de salariati, SCCF Iasi se situeaza intre primele cinci companii romanesti din sectorul constructiilor de drumuri.

La ora actuala, cel mai mare contract derulat de societate este modernizarea DN 2, sectorul Ramnicu-Sarat-Marasesti, precum si Vama Sculeni.

"Colas este un grup extrem de puternic si in acelasi timp serios, iar la inceput ne-am sincronizat mai greu cu ei, avand in vedere stilul lor de munca. Nu exista, pe termen mediu, o alta cale de supravietuire. Fie devii tare pe piata, fie ramai sa faci cate o alee sau un trotuar", declara recent directorul societatii iesene.

Societatea a fost privatizata integral in anul 1995, prin metoda MEBO, pachetul de actiuni fiind achizitionat contra sumei de aproximativ 15 miliarde lei, achitata in rate, in totalitate, la inceputul acestui an.

Potrivit conducerii firmei, maximul de actiuni detinut de o persoana este de 6%, aceasta faramitare a actionariatului impunand "aparitia din exterior a unui investitor puternic".

Conducerea societatii estimeaza ca anul acesta va obtine o cifra de afaceri de 500 de miliarde de lei, cu 30% mai mult decat cea inregistrata in anul precedent.