AVAB ramane incurcata cu Gelsor

Autori: Amelia Tue , Cristian Hostiuc 30.11.2001


Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) nu a avut succes cu vanzarea pachetului rezidual de actiuni de 9,44% detinut la societatea de bokeraj Gelsor SA Bucuresti, deoarece nu s-a prezentat nimeni la licitatia programata miercuri.

AVAB va lua o decizie in ceea ce priveste acest pachet de actiuni cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare, a spus pentru Ziarul Financiar seful Directiei de licitatie active si executare silita din cadrul Autoritatii, Nicolae Campeanu.

"Licitatia nu a avut loc din lipsa de licitatori. Consiliul Director va lua o decizie la inceputul saptamanii viitoare sau chiar sambata", a precizat Campeanu.

AVAB a oferit initial drept de preemtiune actualilor actionari ai Gelsor pentru cumpararea pachetului scos la vanzare, dar niciunul dintre acestia nu a dorit sa-si exercite acest drept. Autoritatea le-a scos ulterior la licitatie publica.

Pachetul de actiuni valoreaza peste 65 de miliarde lei, aproximativ doua milioane de dolari. AVAB a stabilit ca pretul de plecare a licitatiei sa fie de 5.880,50 lei per actiune pentru cele 11.056.636 actiuni pe care le detine la Gelsor.

AVAB a intrat in posesia acestui pachet prin preluarea, anul trecut, a unor titluri de participatie detinute de Banca Agricola la diverse firme, printre care si Gelsor.

Principalul actionar al Gelsor este Grupul Financiar Gelsor care a apartinut omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Acesta si-a vandut actiunile in 2000 avocatului Ion Chelaru, cu drept de rascumparare.

In 1999, in urma unei tranzactii, Banca Agricola a cumparat obligatiuni emise de Gelsor in valoare de 50 de miliarde de lei, care aveau si un cupon (dobanda) de 15 miliarde de lei. La scadenta, Banca Agricola si-a transformat obligatiunile in actiuni. In acest fel, banca a ajuns sa detina 12% din Gelsor.

In 2000, sub o alta conducere, banca a decis sa nu mai tina aceste actiuni in portofoliu, transferand pachetul la AVAB. Ulterior, la Gelsor a avut loc o majorare de capital unde AVAB nu a putut sa participe astfel incat cota sa in Gelsor a scazut la 9,44%.

Valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 lei, dar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare poate vinde creditele sau titlurile pe care le detine si sub valoarea lor nominala.