Cand armele vorbesc, muzele castiga bani

Autor: Elena Nicolae 30.11.2001


Cel mai greu le-a fost colegilor americani sa pronunte corect numele clujeanului Felix Vadan. Felix s-a trezit botezat Van Damme (asemenea musculosului actor american), Vader (dupa Darth Vader, personajul negativ din filmul SF "Razboiul stelelor"), Valvoline si nu numai...

Visul lui Felix Vadan de a face cariera in muzica romaneasca a prins contur in 1990, odata cu grupul "Exhaustive Model", pe care l-a infiintat alaturi de cativa prieteni. Pentru muzica a fost cat pe ce sa renunte la scoala, chiar inainte de bacalaureat, si tot pentru muzica a emigrat in Statele Unite.

A ajuns in US Navy, marina americana, unde a "servit patria" altora timp de patru ani. S-a intors in Romania in primavara acestui an, hotarat sa-si indeplineasca visul de a canta in tara natala.

Clujeanul s-a gandit de multe ori, inca din liceu, sa plece in SUA. Dupa scandalul pe care l-a avut cu parintii, in clasa a XII-a, cand a anuntat ca vrea sa renunte la bacalaureat pentru muzica, s-a inscris la Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii "Avram Iancu".



airetlicuri la ambasada

In anul al II-lea i-a venit ideea. "M-am prezentat la Ambasada americana si le-am spus ca vreau sa-mi fac lucrarea de diploma despre Benjamin Franklin si ca pentru asta am nevoie sa vizitez locurile legate de el, din Statele Unite. M-au ascultat, m-au batut pe umar si mi-au spus: "No way!", povesteste Felix.

In acelasi an, a renuntat la Filologie si s-a inscris la Jurnalistica.

"In 1994, m-am prezentat din nou la ambasada, de data asta cu o legitimatie de ziarist de la un post de televiziune din Satu-Mare. Am solicitat viza de corespondent sportiv pe perioada Campionatului Mondial de Fotbal. Bineinteles ca m-au refuzat din nou", spune Felix.

A treia oara, insa, au fost obligati sa ii dea viza, desi l-au intampinat cu o atitudine de genul: "Cu ce va putem ajuta de data asta?".

Felix gasise insa o alta metoda de a-si urma visul. Tanarul avea, in Statele Unite, doua verisoare care erau prietene cu doi frati. La o vizita pe care cei patru au facut-o in Romania, i-a insotit si mama baietilor, Jo. Din vorba-n vorba, tanarul Felix a reusit sa ii suceasca mintile mamicii Jo.

"Ne-am casatorit, la Cluj, in septembrie 1996", povesteste Felix. Jo i-a facut si un contract de munca si asa nu a mai avut nici o problema cu cei de la ambasada pentru primirea vizei.

Prima slujba pe care a avut-o in State, in Rochester, New York, a fost la fabrica de filme Kodak. Intre timp, insa, a inceput sa se intereseze cum se poate inrola in armata americana.

"La Air Force, cetatenia americana era obligatorie. A doua oara am incercat la US Navy, in Buffalo, New York, unde nu era obligatorie cetatenia. Am avut de luat un examen medical si un test de cultura generala", explica Felix.

ai s-a trezit in tabara de antrenament de la Great Lakes, langa Chicago. In prima zi, a fost tuns la zero si i s-au confiscat tigarile.

Limba a fost una dintre cele mai mari probleme pe care le-a avut, si asta nu pentru ca nu ar fi stiut engleza, ci pentru ca militarii folosesc un limbaj aparte. Aproape intotdeauna, dupa ce primea o comanda, ii ruga pe colegi sa-i traduca.

"Faceam exercitii fizice, iar mancarea era excelenta si multa, numai ca trebuia sa te grabesti la masa. Totul se desfasura in fuga. La intrarea in tabara aveam 55 de kilograme, iar la sfarsit... 78! Pentru ca am pus carne pe mine, mi-au facut si o oferta de a intra in programul de pregatire pentru trupele speciale, Navy Seals. Au renuntat cand au aflat ca nu am cetatenie americana", spune Felix.

In calitate de cetatean strain, el a avut posibilitatea sa se califice doar in meseria de "pictor". Adica de vopsitor.

A fost trimis pe distrugatorul USS Caron.

"Eram in cea mai mare baza maritima din lume - Norfolk, Virginia. Se intampla in 30 august 1997. Prima data cand am iesit din port a fost doar in luna februarie, din cauza uraganului Andrew. Eu eram in tura de la bucatarie. Nu am apucat sa ma gandesc la binecunoscutul rau de mare, dar s-a gandit el la mine... Doar a doua zi mi-am revenit", povesteste clujeanul.

Pe USS Caron erau 350 de marinari, din care 40 se ocupau cu vopsitul vaporului, operatiune care sa intarzie erodarea accelerata din cauza apei sarate a oceanului. Asa ca indatorirea lui Felix era: "Vopseste tot ce NU misca!".



In jurul lumii

In martie 1998, USS Caron a primit o misiune de mentinere a pacii, pentru sase luni, iar Felix pornea in prima sa croaziera pe mare. A vazut zeci de porturi din Portugalia, Spania, Italia, Franta, Grecia, Turcia, Maroc, plus insulele Caraibe, Bahamas si Virgine

. Pe mare aveau dreptul sa controleze celelalte vapoare, pentru depistarea drogurilor sau a emigrantilor ilegali.

Pana la sfarsitul celor patru ani de contract cu Armata Statelor Unite, Felix a mai prins o croaziera, in 2000, USS Caron patruland, in rest, intre Insulele Virgine, Caraibe si Bahamas. Dupa un an de militarie, a vrut sa-si schimbe specializarea si sa treaca la logistica.

Pentru asta a fost nevoit sa treaca un examen de grad. "Trebuia sa demonstrez ca pot sa conduc vaporul in conditii speciale: sa intru si sa ies din port sau sa alimentez in larg. A fost greu, dar pana la urma am reusit!".

Primul salariu de marinar pe care l-a primit Felix a fost de 300 de dolari pe luna. In timp, salariul lui a crescut la 1.300 de dolari pe luna, cand era calificat ca vopsitor, si la 1.800 de dolari, dupa ce a trecut la logistica.

In Statele Unite, fiecare militar care-si incheie stagiul beneficiaza de o seama de facilitati (credite speciale pentru cumpararea unei case sau a unei masini, plata a jumatate din taxa de scolarizare pentru cei care se hotarasc sa urmeze o facultate etc.).

Daca ar dori sa se reintoarca in Marina, Felix ar primi gradul si salariul pe care-l avea la momentul terminarii stagiului militar.



Romania? Un fluviu in Rusia!

Pe toata perioada sederii sale pe vas, Felix s-a straduit sa le spuna colegilor sai cat mai multe despre Romania.

"Majoritatea nu stiau nimic despre tara noastra. Unii spuneau ca Romania e un fluviu din Rusia, altii auzisera doar despre Dracula. Aproape toti stiau de Nadia Comaneci, iar cativa auzisera despre revolutia din 1989. In Turcia, toata lumea stia, bineinteles, de Hagi", spune Felix.

Marinarii de pe USS Caron aveau o echipa de fotbal si, in porturile unde acostau mai mult, jucau cate o partida de fotbal cu echipa orasului gazda.

Pentru ca a fost intotdeauna talentat la "soccer", Felix a fost desemnat capitanul echipei. I-au dat si o porecla magulitoare: "The Romanian Rocket" - "Racheta romaneasca".



La un pas de atentat

In timpul celei de-a doua croaziere cu USS Caron, marinarii de pe vas au fost obligati sa se vaccineze impotriva antraxului, inainte de a ajunge in zona tarilor arabe. Pentru ca auzise ca serul respectiv are efecte secundare, Felix a refuzat vaccinul.

"Cand am auzit ca, pentru acest refuz, mi se vor retine din solda vreo 300 de dolari, le-am spus instantaneu: "Vaccinati-ma, ce naiba!".

Chiar inainte ca Felix sa ajunga la bordul USS Caron in zona Golfului, un alt distrugator american, USS Cole, a fost pe 12 octombrie 2000 tinta unui atac terorist, in Yemen. 17 marinari si-au pierdut viata.

"Un fost coleg de-al meu de pe Caron s-a transferat pe Cole cu putin timp inaintea atentatului. S-a ales cu mainile si picioarele rupte, dar e fericit ca a scapat. El si alti marinari care au suferit de pe urma atentatului au fost primiti acasa ca niste eroi", spune Felix.



Dezamagirea de acasa

Inainte sa termine armata, Felix a divortat de Jo. La finalul celor patru ani de militarie, s-a intors in Romania, incarcat cu instrumente muzicale si cu dorinta de a face cariera in domeniul muzical.

"Daca as mai fi avut 10.000 de dolari pentru spagi, ar fi fost in regula. Dar asa... nu s-a putut. Lucrurile s-au schimbat in bine de cand am plecat, dar superficialitatea si kitsch-ul au ramas in frunte. In muzica si nu numai", spune el, dezamagit.

Dupa sase luni petrecute la Cluj, a fost nevoit sa se intoarca in SUA, pentru a nu-si pierde dreptul de a primi cetatenia americana. Daca ar fi detinut o casa pe uscat, ar fi capatat deja cetatenia. A pornit spre America in urma cu cateva zile, la 25 noiembrie.

Vrea sa isi cumpere o casa in Orlando, Florida si sa se inscrie la o universitate vestita pentru specializarea in tehnica audio.

Dupa ce va primi cetatenia, se va intoarce pentru a se casatori cu Octavia, clujeanca pe care o iubeste si cu care s-a logodit chiar saptamana trecuta. Va continua sa faca muzica si, poate, intr-o buna zi va reveni pentru o cariera adevarata.



Distrugatorul american USS Caron are 185 metri lungime, 25 latime si 8.250 de tone. Anul acesta, nava a fost scoasa din uz si, probabil, va ajunge materie prima pentru fabrica de lame de ras Gillette, ca si alte vapoare de lupta casate.

Cand era in functiune, distrugatorul facea parte din escorta portavionului George W. Washington. Atingea o viteza de 30 de noduri (aproximativ 90 de km/ora). Echipajul era format din 21 de ofiteri si 315 marinari. A fost lansat la apa in 1970, iar deviza marinarilor sai a fost "Vision, Victory, Valor".