MOL se concentreaza pe titei

Autor: Bogdan Neagu 28.08.2001


Grupul petrolier Magyar Olej es Gazipari (MOL) din Ungaria si-a afirmat recent intentia de a renunta la activitatile din domeniul exploatarii de gaze naturale.

"Noi am hotarat sa vindem divizia de gaze naturale pentru a ne concentra asupra activitatilor din domeniul petrolier. De asemenea, purtam discutii cu guvernul pentru a gasi solutia optima si pentru a ridica valoarea actiunilor. Momentul vanzarii va fi determinat de gasirea ocaziei celei mai favorabile si nu de necesitati financiare", a declarat Guorgy Felkai, directorul departamentului de comunicare al MOL.

Compania ungara a inregistrat pe primele sase luni ale anului pierderi de 4,7 miliarde de forinti (17 mil. $), in principal din cauza problemelor diviziei sale de gaze naturale.

Aceasta divizie a inregistrat pierderi operationale in crestere cu 119% fata de perioada similara a anului trecut, datorita unei decizii a guvernului maghiar de a reglementa pretul cu ridicata al gazelor naturale vandute de MOL distribuitorilor locali.

MOL a fost infiintata la 1 octombrie 1991, iar printre actionarii firmei se numara investitori institutionali privati (47%), Agentia de Stat pentru Privatizare (25%), institutii si persoane private din Ungaria (17%) si grupul austriac OMV.

In Romania, MOL activeaza din 1995 si a investit pana in prezent peste 78 mil. $ in dezvoltarea retelei sale de 41 benzinarii. Compania ungara este al treilea furnizor de carburanti din tara noastra.

MOL a lansat recent in Romania benzina Euro Super Plus, a declarat Aliz Kosza, director general MOL Romania. "Continuam strategia de dezvoltare pe aceasta piata, iar in cadrul ei este cuprinsa si deschiderea in acest an a patru noi statii de benzina", a adaugat oficialul MOL.