Curatenie printre firme: 25% dispar

Autor: Lorena Ticuleanu 24.08.2001


Astazi este ultima zi in care societatile comerciale mai pot sa definitiveze formalitatile de majorare a capitalului social pana la nivelul minim prevazut de lege , adica 2 milioane de lei in cazul societatilor cu raspundere limitata si 25 de milioane in cazul societatilor pe actiuni si in comandita pe actiuni.

Pana la sfarsitul lunii iulie, aproape 188.000 de societati comerciale nu isi indeplinisera obligatia de majorare a capitalului social, ceea ce reprezinta mai mult de un sfert din totalul SRL, SA si SCA care erau inmatriculate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) la acea data.

Reprezentantii Camerei de Comeret si Industrie a Romaniei spun ca este putin probabil ca in luna august sa se fi inregistrat schimbari semnificative in aceste statistici. Ei au explicat ca in aceasta situatie sunt fie firme care si-au incetat existenta de-a lungul timpului, fiind infiintate pentru ca, in urma cu cativa ani era o "moda" sa iti faci o societate, fie firme fantoma, fara o existenta efectiva, folosite pentru "afaceri dubioase".

Dint totalul de 26.509 de SA care erau inmatriculate pana la sfarsitul lunii iulie la ONRC, 2.502 societati nu solicitasera majorarea capitalului. Din cele 668.563 de SRL inregistrate la nivelul tarii la acea data, peste un sfert (184.864) nu isi majorasera capitalul social pana la nivelul minim prevazut de lege.

In Bucuresti, la sfarsitul lui iulie, dintr-un total de 168.236 SRL inmatriculate, 50.929 nu isi majorasera capitalul social, iar din totalul de 5.155 societati comerciale pe actiuni inmatriculate, nu si-au majorat capitalul social 662 de societati.

Firmele care nu isi majoreaza capitalul social pana pe 26 august vor fi dizolvate si vor intra in lichidare, conform prevederilor Legii 314 din iunie 2001 privind reglementarea situatiei unor societati comerciale.

Nivelul minim al capitalului social a fost stabilit prin Legea 31/1990 a societatilor comerciale, republicata in ianuarie 1998.

Constatarea dizolvarii societatilor care nu se incadreaza in prevederile legale se va face prin incheiere a judecatorului delegat la registrul comertului, la sesizarea camerelor de comert si industrie teritoriale sau a statului, prin Ministerul Finantelor Publice si organele sale teritoriale.

Societatile in cauza pot formula recurs in termen de 15 zile de la data afisarii incheierii judecatorului delegat. Tribunalul poate admite recursul in situatiile in care constata ca respectiva societate a fost in imposibilitate de a se conforma dispozitiilor legale si ii poate acorda un termen de cel mult trei luni pentru completarea capitalului social.

Lichidarea societatilor care nu si-au majorat capitalul social se va realiza in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a Legii 314, respectiv pana la sfarsitul anului 2001.