Khatami a depus juramantul cu intarziere

Autor: Gabriel Barliga 09.08.2001


Reformistul Mohammed Khatami a depus juramantul pentru al doilea mandat ca presedinte al Iranului, promitand respectarea legilor islamice si a drepturilor poporului iranian. Ceremonia a avut loc cu o intarziere de trei zile din cauza unui conflict parlamentar.

"Jur in fata lui Allah si a poporului Iranului ca voi apara religia oficiala, regimul si Constitutia, ca voi evita orice despotism si ca voi sustine drepturile poporului si voi pastra frontierele tarii", a afirmat Khatami, dand citire textului oficial al juramantului.

Khatami a fost ales presedinte cu 77% din voturi si trebuia sa depuna juramantul duminica, dar o disputa in parlament (Majlis) a dus la intarzierea ceremoniei, relateaza CNN. Deputatii reformisti, care domina parlamentul, au avut obiectii fata de alegerea de catre puterea judecatoreasca a doi avocati ultraconservatori in Consiliul Gardian.

Acesta are drept de veto fata de orice lege aprobata de legislativ si s-a folosit in mod constant de acest prerogativ pentru a bloca proiectele reformiste in timpul primului mandat de patru ani al lui Khatami.

Situatia a fost rezolvata in cele din urma marti, cand liderul spiritual iranian, Ali Khamenei, a ordonat parlamentului sa-i sprijine pe cei doi candidati, Abba Ali Kadkhodaei si Mohsen Esmaeli. Desi Majlis-ul a respectat cererea ayatollah-ului Khamenei, nu mai putin de 162 de deputati din totalul de 249 s-au abtinut de la votul asupra celor doi, subliniind nemultumirea fata de situatia creata.

"Disputa a avut un ostatic, care era liderul reformist si presedintele tarii. Cand reformistii si-au vazut liderul ostatic in acest joc politic, el fiind in imposibilitatea de a depune juramantul in functia de presedinte, au cedat", a declarat analistul politic Saeed Laylaz.

Dupa depunerea juramantului in fata oficialilor militari, judiciari si a membrilor Consiliului Gardian, Khatami a tinut un discurs in care subliniat ca autoritatile trebuie sa aiba mai multa grija de poporul iranian si sa dezvolte economia nationala.

Inca din campania electorala presedintele a subliniat ca daca va obtine un al doilea mandat il va consacra reformei economice si crearii de noi locuri de munca.

Khatami a spus ca guvernul este cel care ar trebui sa se adapteze vointei poporului si nu invers.