Oficialii Fed cred in relansarea economiei inca din acest an

Autor: Lorena Ticuleanu 17.07.2001


Economia Statelor Unite ar putea intra pe un trend ascendent pana la sfarsitul anului, desi riscurile unei scaderi a consumului, a preturilor fluctuante la energie si mediul international nefavorabil ar putea umbri acesta apreciere, considera un membru al Comitetului de Politica Monetara al Federal Reserve, banca centrala a SUA.

Michael Moskow, presedintele Federal Reserve (Fed) din Chicago a afirmat ca inflatia si veniturile populatiei sunt "multumitoare", desi cele mai multe rapoarte din regiunea sa - Chicago - arata ca productia este inca la un nivel scazut, relateaza Financial Times.

Remarcile lui Moskow au survenit la inceputul unei saptamani in care banca centrala a SUA ar putea dezvalui o strategie pentru evolutia ratei de referinta a dobanzii.

In aceasta saptamana, Alan Greenspan, presedintele Federal Reserve, va prezenta Parlamentului raportul privind politica monetara in prima jumatate a anului.

Pietele financiare asteapta o noua reducere de 0,25 puncte procentuale a ratei de referinta a dobanzii, dar acest lucru va depinde foarte mult de noua strategie in ceea ce priveste politica monetara. In cursul acestui an, Federal Reserve a redus ratele dobanzii cu 2,75 puncte procentuale.

Desi reducerea cu 0,25% de luna trecuta a marcat o incetinire a ritmului scaderilor de dobanda, Moskow a spus ca acest lucru nu reflecta nici o schimbare pentru economie.

"Nu cred ca situatia s-a schimbat in ultima luna, iar intre mai si iunie nu a suferit modificari semnificative", a afirmat Moskow.

La sfarsitul saptamanii trecute, Departamenul Muncii a raportat o reducere a preturilor de productie cu 0,4% in luna iunie, care a depasit si scaderea preturilor la energie. Moskow spune ca desi aceste cifre sunt doar pentru o luna, ele confirma un trend pozitiv.

Previziunile pentru evolutia cererii sunt inca incerte. "Veniturile populatiei arata destul de bine, dar asta nu poate garanta modul cum va evolua consumul", a mai spus oficialul Fed.

Moskow a adaugat ca economia din zona Chicago, care reprezinta peste 14% din PIB al SUA, a fost printre primele care s-a confruntat cu criza de acum un an, datorita unui numar mare de producatori in zona.

O previziune asupra mediului international nu este inca foarte usor de realizat pentru multe regiuni din lume. De asemenea, este greu de demonstrat cat de puternic este impactul pe care puterea dolarului o are asupra industriei SUA.