Brazda adanca pentru micii producatori de tractoare

Autor: Ionut Bonoiu 31.05.2001


Incercarea Guvernului de a sparge cercul vicios al lipsei de finantare pentru cumpararea de masini agricole se pare ca i-a avantajat cel mai tare pe micii producatori de tractoare si masini agricole, desi compania vizata pentru redresare era Tractorul.

Acestia sunt fostii producatori de piese de schimb, care au vazut o oportunitate in trecerea la o productie de tractoare de dimensiuni mici si medii.

"Am vandut intr-o saptamana din luna mai tot atatea tractoare cate am vandut intreg anul trecut", a declarat pentru Ziarul Financiar Tibor Dedry, general manager la SC Hart SA din Miercurea Ciuc.

Forma, o societate din Botosani specializata in productia de piese de schimb, a inceput din ultimele doua luni sa produca tractoare de dimensiuni reduse (15 cai putere) destinate in general agricultorilor care detin suprafete de mici si medii dimensiuni (5-10 ha), precum si horticultorilor sau viticultorilor.

"Pretul unui astfel de tractor este de 100 mil de lei, inclusiv TVA, in conditiile in care un cal bun, daca are si pedigree, poate ajunge la un pret de 70 de milioane de lei", a declarat Petru Iulian Macavei, general manager la Forma Botosani.

"Pentru a trece insa pe profit avem nevoie de o productie marfa lunara de peste 3,5 miliarde de lei, destul de greu de atins in conditiile in care numarul de tractoare pe care ni l-am propus sa le vindem este de 125".

Alt producator local care a inceput de putin timp realizarea de tractoare este Mecanica Ceahlau, din Piatra Neamt, care a reusit luna aceasta epuizarea stocului de tractoare produse.

Mai mult, oficialii companiei au declarat ca au inca 15 comenzi pentru tractoare in urmatoarele 2 luni. Pretul unui astfel de tractor este de aproape 8.000 de dolari.

Cel mai ieftin tractor prezentat la expozitia "Fabricat in Romania pentru Agricultura" a fost insa modelul produs de uzina de la Mija a companiei nationale Romarm. Acesta are o putere de 12 CP, un motor de productie italiana (Lombardini), si costa 60 de milioane de lei.

Primul-ministrul Adrian Nastase, prezent ieri la expozitie, mizeaza in continuare pe Tractorul. "Situatia nu a fost niciodata mai buna la Tractorul, cu comenzi de 3500 de tractoare cumulat pe primele 4 luni", a spus Nastase. Premierul a mai spus ca se lucreaza 7 zile din 7, numarul comenzilor pe aceste prime patru luni fiind similar celui pe ultimii ani.

Dupa ce a fost timp de multi ani "granarul Europei", Romania a ajuns sa importe anul trecut, potrivit primului ministru, peste 70% din produsele agro-alimentare. In aceste conditii, guvernul a reglementat stimularea activitatii producatorilor agricoli din Romania.

Desi tinta principala a acestei reglementari era Tractorul Brasov, in realitate au profitat pe langa aceasta si producatorii de dimensiuni mici, care au reusit sa se adapteze mai rapid noilor conditii.

Cu toate acestea, agricoltura romaneasca ramane una foarte slab mecanizata, modalitatea principala de efectuare a lucrarilor agricole ramanand calul sau bovinele.

Piata agricola este foarte sensibila la pretul mare al pretul echipamentelor, datorita lipsei de fonduri existenta in intreaga economie romaneasca.

Aceasta lipsa de fonduri nu permite producatorilor agricoli achizitionarea de utilaje performante, ceea ce duce la o productivitate scazuta, implicit costuri de productie mari si profituri mici sau, de cele mai multe ori, inexistente. Lipsa profiturilor nu permite efectuarea de investitii si astfel cercul vicios este inchis.