ARCOM vinde cu succes apartamente mai scumpe decat casele

Autor: Adrian Mirsanu 15.05.2001


In primul trimestru din 2001, ARCOM, fosta Antrepriza Romana de Constructii Montaj, si-a dublat veniturile totale comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 2,66 mil.$, pe o piata interna apreciata drept instabila.

Cel mai mare ansamblu de locuinte construit de ARCOM in Romania, un proiect in valoare de 20 mil. $, este la jumatatea drumului. Cel de-al doilea bloc din cadrul acestuia, cu 99 de apartamente, va fi predat proprietarilor la sfarsitul lunii iunie.

"Noi consideram ca aceste apartamente corespund unui nivel de trai decent, nu de lux, si propunem in acest fel un standard pentru romanii de clasa medie.

Ele dispun de un grad ridicat de confort in comparatie cu ceea ce intalnim la o locuinta de bloc obisnuita. De fapt, principalii nostri clienti vin din randurile clasei mijlocii sau a celor cu venituri mari", spune Juganaru.

Blocul face parte dintr-un complex de locuinte inceput de ARCOM in 1999 si care ar trebui sa fie finalizat pana la sfarsitul anului 2002. Ansamblul va cuprinde 205 apartamente cu una pana la patru camere, a caror suprafata variaza de la 76mp la 165mp.

Din cele 150 de unitati disponibile (51 de locuinte-primul bloc, iar al doilea-99 de apartamente), compania a vandut deja 85%, pretul fiind de 525$/mp fara TVA.

ARCOM, constructor si proprietar al terenului, contracteaza apartamentele cu viitorii proprietari inainte de a le construi, acestia trebuind sa achite un avans de 20% din suma totala, restul impartindu-se in rate egale lunare pana la terminarea apartamentelor.

"Pretul unui apartament ar fi putut fi cu 10% mai mic daca n-ar fi trebuit sa ne aducem singuri utilitatile publice (gaze, energie, apa) , desi treaba asta era de resortul companiilor de utilitati publice.

Ansamblul dispune de centrala termica proprie, gospodarie de apa cu rezerva si boxe pentru fiecare apartament", spune Juganaru.

Apartamentele, la preturi intre 50.000$ si 100.000$, dispun de usi antiefractie, pardoseli din parchet, placaje cu faianta si gresie sau tamplarie exterioara din PVC cu geam termopan.

Contorizarea se face pe fiecare apartament in parte pentru apa rece, apa calda, agent termic, gaze naturale si energie electrica, dar si pentru fiecare incapere a apartamentului.

Parcarea subterana are165 de locuri, cu acces pe baza de cartela magnetica.

Primul bloc cu 51 de apartamente are trei tronsoane(de la 5 la 7 etaje) si a fost terminat in luna noiembrie a anului trecut. Ultimele locuinte ale complexului vor putea fi predate proprietarilor incepand din toamna anului 2002, spun reprezentantii ARCOM.

"Noi consideram ca aceste apartamente corespund unui nivel de trai decent, nu de lux, si propunem in acest fel un standard pentru romanii de clasa medie.

Ele dispun de un grad de confort ridicat in comparatie cu ceea ce intalnim la o locuinta de bloc obisnuita. De fapt, principalii nostri clienti vin din randurile clasei mijlocii sau a celor cu venituri mari", spune Juganaru.

ARCOM a mai executat, in ultimi ani, un complex de 160 de apartamente in str.Labirint, in asociere cu Primaria Municipiului Bucuresti, un ansamblu de 54 de apartamente si garsoniere in str.Nerva Traian si lucrari de modernizare a unor locuinte.

ARCOM vrea ca in 2001 sa recucereasca pietele externe, pe care a activat cu ani in urma, precum cele din tarile arabe, Occident si Comunitatea Statelor Independente (CSI) prin executarea de lucrari din domeniul constructiilor civile si industriale.

Compania are ca obiectiv venituri totale in 2001 de 480 mld.lei (16,4 mil.$) si un profit net de 36 mld.lei(1,2mil.$) in usoara crestere fata de veniturile totale de 352mld.lei (16,2 mil.$) si profitul net de 112 mld.lei (5,1 mil.$) inregistrate in 2000.

In primele trei luni ale acestui an, ARCOM a inregistrat venituri totale in valoare de 72 mld.lei (2,66mil.$), fata de 25 mld.lei (1,15mil.$) pentru aceeasi perioada a anului trecut in conditiile "unei instabilitati a pietei interne si a pietelor traditionale", a mai spus Juganaru.

ARCOM este mostenitoarea Antreprizei Romane de Constructii Montaj, infiintate in 1969, care avea ca activitate principala executarea de lucrari de constructii-montaj.

ARCOM SA este acum un holding care grupeaza pe langa compania-mama, societatile ARCOM IAEC SA, ARCOM GEALAN SA(joint-venture cu GEALAN), ARCOM GIPS SA(joint-venture cu Lafarge), PI ARCOM SA, BATM ARCOM SA, SUT ARCOM SA, SC ARCOM MECON SA, SC CIMEX SA.

ARCOM s-a privatizat prin metoda MEBO (Management and employies buyout - cumpararea de catre salariati si directori a actiunilor companiei) in anul 1995, avand un capital social de 25 mld.lei.

Salariatii sau fostii salariati detin 85% din actiunile companiei, iar cei care vor sa renunte la actiuni sunt obligati, conform contractului initial, sa le vanda actiunile catre ARCOM.

Restul actiunilor sunt detinute de 18 societati de constructii si proiectare- 6,4% si SIF Muntenia cu 8,6% din actiuni.