Putin vrea sa atraga investitorii japonezi

Autor: Iulia Patrichi 06.09.2000


Presedintele rus Vladimir Putin a avut ieri o intalnire cu oameni de afaceri japonezi, in care le-a recomandat acestora din urma sa investeasca mai mult in Rusia si sa ceara reformarea actualelor reglementari din Japonia, care ii impiedica sa faca acest lucru, informeaza Reuters.

Energicul presedinte rus a spus sefului delegatiei japoneze ca pe parcursul perioadei guvernarii sale, Rusia este nu numai o piata tinta pentru investitiile straine ci o sansa mult prea favorabila incat sa fie ocolita.

"Rusia ofera numeroase oportunitati de afaceri", a afirmat Putin, referindu-se la vastele sale resurse naturale precum si la imbunatatirea vizibila a economiei.

Companiile japoneze se tem insa sa investeasca in Rusia din cauza coruptiei accentuate, a instabilitatii legislative precum si a reglementarilor fiscale foarte restrictive si uneori contradictorii.

Volumul anual al comertului dintre Rusia si Japonia a scazut pana la nivelul de 5 miliarde de dolari fata de 60 de miliarde de dolari, cat reprezinta tranzactiile comericiale dintre Japonia si China.

Presedintele rus si premierul japonez Yoshiro Mori au dezbatut indelung - insa fara succes, posibilitatile de a incheia un tratat de pace, impiedicat din 1945, de diferendului teritorial privind insulele Kurile.

Disputa teritoriala privind insulele Kurile, a caror suprafata totala este de aproximativ 5.000 de metri patrati, impiedica semnarea oficiala a unui tratat de pace, desi cele doua tari au pus capat situatiei conflictuale si au reluat relatiile diplomatice in 1956.

Cei doi oficiali si-au anuntat ieri angajamentul de a continua negocierile in vederea semnarii unui astfel de tratat.

In cadrul intrevederilor cu premierul japonez, Putin a incercat sa indrepte discutiile catre legaturile economice dintre cele doua tari. Mori a declarat ca tara sa va sustine eforturile Rusiei de a introduce reforme economice.