Deprecierea euro ieftineste datoria externa a Bulgariei

Autor: Razvan Voican 17.08.2000


Datoria externa cumulata a Bulgariei s-a redus in iulie cu 106, 8 milioane de dolari, ajungand la 8,87 mld.$, ca urmare a aprecierii puternice a dolarului in raport cu leva, al carei curs este legat de euro, precum si a efectuarii unor plati importante in contul principalului imprumuturilor contractate, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante, citat de Reuters.

Datoria denominata in dolari reprezinta peste 65% din total, in timp ce creditele denominate in euro si alte valute din zona euro detin o pondere de circa 15%.

Cresterea dolarului fata de euro a determinat diminuarea pretului datoriei externe denominate in moneda unica europeana sau in valute din zona euro.

Luna trecuta, statul bulgar a efectuat plati in valoare de 36,6 milioane de dolari, acoperind la termen serviciul datoriei catre creditorii externi.

Serviciul datoriei externe pe primele sapte luni ale anului a insumat 617,5 milioane de dolari, dintre care 236 milioane au reprezentat plati aferente principalului, iar restul, dobanzile.

In aceeasi perioada, Bulgaria a beneficiat de finantare externa in valoare de 234,4 milioane de dolari.

La sfarsitul lunii iulie, datoria sub forma de obligatiuni Brady constituia 56,1% din totalul datoriei externe a Bulgariei, imprumuturile de la Fondul Monetar International reprezentand alte treisprezece procente.