Berezovski refuza sa fie partas la regimul autoritar al presedintelui Putin

Autor: Ioana Calmau 18.07.2000


Omul de afaceri rus Boris Berezovski a declarat ieri ca intentioneaza sa demisioneze din postul de deputat pentru ca nu vrea sa fie partas la renasterea unui regim autoritar, transmite Reuters. Potrivit agentiei Interfax, Berezovski a afirmat ca ii va cere maine presedintelui Dumei de Stat (Camera Inferioara a Parlamentului), Ghennadi Selezniov, sa-i accepte demisia. "Nu vreau sa particip la prabusirea Rusiei si la stabilirea unui regim autoritar", a spus magnatul rus. Berezovski a criticat proiectul de reforma administrativa inaintat de presedintele Vladimir Putin si recentele sale atacuri la adresa marilor oameni de afaceri. Putin vrea sa-i priveze pe guvernatori de imunitatea parlamentara si de dreptul de a face parte din Consiliul Federatiei (Camera Superioara a Parlamentului). Berezovski a descris Consiliul Federatiei drept "singurul care garanteaza ca puterea nu va fi uzurpata in Rusia". Garda Financiara si Procuratura au deschis anchete in cazul celei mai mari companii petroliere LUKOIL, a trustului de presa Media-Most, a producatorului de autoturisme Avtovaz si a societatii metalurgice Norilsk Nickel.

Intr-un interviu acordat ieri ziarului britanic "Financial Times", Boris Berezovski a acuzat Kremlinul ca ii persecuta pe cei bogati si a cerut amnistierea tuturor cetatenilor care au avut de suferit de pe urma perioadei post-comuniste.

Magnatul rus a declarat ca numai cei care "au dormit in ultimii zece ani" nu risca sa ajunga la inchisoare din cauza confuziei legislative care a marcat trecerea Rusiei de la comunism la o economie de piata si la democratie.

Berezovski este o figura controversata in Rusia. El a acuzat inalti oficiali din KGB ca au incercat sa-l asasineze, a cerut scoaterea in afara legii a Partidului Comunist pentru antisemitism si a intrat in conflict la sfarsitul anilor '90 cu "tinerii reformisti" pe tema contractele de privatizare.

Membru al prestigioasei Academii de atiinte din Federatia Rusa, Berezovski este considerat un membru al asa-zisei "Familia", un grup de consilieri si oameni de afceri apropiati fostului presedinte Boris Eltan.