Rusia propune Azerbadjanului exploatarea in comun a titeiului caspic

Ziarul Financiar 17.07.2000


Rusia a propus Azerbaidjanului exploatarea in comun a terenurilor petrolifere din Marea Caspica, pentru reglarea in acest fel a problemelor juridice cu privire la impartirea resurselor energetice din regiunea caspica, estimate la miliarde de barili, relateaza AFP.

"Zacamintele energetice situate pe linia de demarcatie ar trebui exploatate in comun", a declarat Viktor Kaliujnai, trimisul special rus pentru regiunea caspica, citat de agentia azera Turan.

"Propunerea noastra consta din impartirea in mod egal a rezervelor aferente liniei de demarcatie, inclusiv a platformei Kiapaz, revendicata de Azerbaidjan si Turkmenistan, cat si a altor patru zacaminte situate intre Rusia si Kazahstan", a precizat Kaliujnai, aflat in vizita oficiala la Baku.

Cele cinci state riverane ale Marii Caspice - Azerbaidjan, Rusia, Kazahstan, Turkmenistan si Iran - nu au reusit pana in prezent sa ajunga la o intelegere cu privire la impartirea resurselor potentiale de gaze naturale si petrol din regiune. Problema-cheie o reprezinta stabilirea liniei de demarcatie, care ar trebui sa fie la egala distanta de coasta celor cinci tari. Mediafax