Tirex Petrol a fost preluata de germani cu 5 milioane de dolari

Ziarul Financiar 10.07.2000


Compania germana Mabanaft a castigat licitatia pentru privatizarea fostului monopol de pe piata produselor petroliere din Republica Moldova Tirex Petrol, informeaza BASA-press, citata de Mediafax.

Compania germana a oferit 500.000 dolari pentru pachetul de 82% de actiuni detinute de stat si s-a angajat sa investeasca in infrastructura companiei alte circa cinci milioane de dolari. Mabanaft a fost singura companie interesata de aceasta privatizare.

Guvernul moldovean a incercat sa cedeze Romaniei pachetul majoritar de actiuni al societatii Tirex Petrol in contul datoriilor pentru energia electrica livrata Republicii Moldova. Astfel, anul trecut, un consortiu de firme romanesti, intre care si SNP Petrom, a negociat cu oficialitatile moldovenesti preluarea societatii Tirex Petrol in contul datoriilor pentru energia electrica furnizata de CONEL. Compania a fost evaluata de expertii moldoveni la 15-20 milioane de dolari. Auditul efectuat de o companie romaneasca a evaluat compania la trei milioane de dolari. Dupa tratative de peste un an, tranzactia a esuat, datoriile fiind apoi preluate de stat.

In prezent, Tirex Petrol are o pondere de 10-12% pe piata produselor petroliere din Republicii Moldova. Doar 36 dintre cele 52 benzinarii ale societatii functioneaza. Capitalul social al intreprinderii se cifreaza la 41,2 milioane de lei moldovenesti (3,3 milioane de dolari). Mediafax