Banca Mondiala vrea sa puna toata Romania pe Internet

Autori: Adrian Barbulescu , Ioana Moldoveanu 07.07.2000


Prima versiune a site-ului Internet "Romania Gateway" de promovare a oportunitatilor romanesti de afaceri si a imaginii Romaniei in general, proiect co-finantat de Banca Mondiala (BM) printr-un imprumut de 300.000 dolari, va fi disponibila la sfarsitul acestei luni, a anuntat ieri directorul BM pentru tara noastra, Andrew Vorking.

Proiectul face parte din programul "Global Gateway", lansat de Banca Mondiala si care va prezenta sub forma de site-uri informatii despre aproximativ 100 de tari in curs de dezvoltare. Romania este prima dintre cele o suta de tari in care este lansat un astfel de proiect, versiunea finala urmand a fi operationala in luna mai a anului viitor. Intre timp, in decembrie va fi lansata versiunea beta a site-ului. Guvernul roman finanteaza proiectul printr-o componenta a Programului de dezvoltare institutionala a sectorului privat (PIBL), convenit cu BM.

Proiectul "Romania Gateway" va fi proiectat, in toate fazele sale, de catre specialisti in tehnologia informatiilor si publicistica pe Internet din cadrul Unitatii de management al proiectului din Ministerul Transporturilor.

Site-ul va contribui la integrarea Romaniei in standardele economiei mondiale, va facilita tranzactiile in interiorul si exteriorul tarii si atragerea de investitori straini, promovarea turismului, a spus, la randul ei, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Chiar si micii producatori vor avea sansa sa-si promoveze afacerile pe Internet.

Chiar daca proiectul a fost finantat pentru inceput de Guvern si de Banca Mondiala, in cele din urma el va ajunge sa se autofinanteze. Pe acest site se vor putea face in viitor tranzactii comerciale on line, turism electronic si cetatenii vor putea sa le trimita mesaje membrilor Guvernului sau parlamentarilor.

Prezent la lansarea proiectului, reprezentantul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare la Bucuresti, Winston Temple, a precizat ca va pune la dispozitie toate informatiile utile de pe site-ul ONU, pentru a putea fi incluse in "Romania Gateway".

"Romania este un potential model pentru celelalte tari in curs de dezvoltare in privinta folosirii Internetului in dezvoltare, fiind o tara-pilot din acest punct de vedere", a mai spus Vorking.