BNR a cerut din nou falimentul Bancii Dacia Felix

Autor: Amelia Tue 06.07.2000


BNR a depus o cerere la Tribunalul Cluj de incepere a procedurii de faliment la Banca Dacia Felix (BDF), deoarece banca nu si-a putut achita la doua termene scadente din iunie si iulie o rata de 128 miliarde lei din datoria catre BNR si CEC, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al BNR, Adrian Vasilescu.

Vasilescu a spus ca BDF nu a reusit sa-si plateasca ratele scadente, in ciuda planului de reorganizare aprobat in ultimii doi ani, dar contestat de BNR si pentru care Curtea Suprema de Justitie a dat sentinta favorabila BDF in urma cu putin timp.

"Planul incepe cu intentii si se termina cu promisiuni, in loc sa inceapa cu bani si sa se termine cu bani; putea macar sa inceapa cu intentii si sa se termine cu bani", sustine Vasilescu.

Purtatorul de cuvant a mai spus ca BNR nu are rost sa lase in sistem o banca, ce poate crea probleme, in acest an in care vrea cu orice pret sa incheie asanarea sistemului bancar.

BDF a fost preluata anul trecut de un grup de investitori israelieni si a castigat, dupa patru ani, procesul intentat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) prin care acestea solicitau falimentul bancii.

Imediat dupa ce a scapat din procesul cu BNR, a anuntat ca doreste reesalonarea datoriei catre banca centrala intrucat nu poate plati in ritmul actual al scadentelor, de 60 de miliarde de lei lunar.

BDF a rabursat BNR si CEC 437 miliarde de lei (23,6 milioane de dolari), ceea ce reprezinta 20% din suma totala datorata.

BDF mai are de achitat 1.464 miliarde de lei catre BNR si 278 miliarde de lei catre CEC. La sf-irsitul anului 1996, cand BNR a cerut falimentul, datoria in dolari a BDF catre BNR era de peste 500 de milioane de dolari.