Deutsche Telekom da 900 mil.$ pentru telecomul slovac

Autor: Radu Ionescu 04.07.2000


Cea mai mare companie de telecomunicatii din Europa, Deutsche Telekom, a anuntat ca ofera aproape 900 milioane $ pentru 51% din actiunile operatorului national slovac de telefonie fixa Slovenske TelekomuniKacie (ST), conform unui oficial din cadrul Guvernului, citat de Reuters.

Germanii ar putea da astfel pe telecomul slovac de patru ori mai mult decat au platit grecii de la OTE pentru RomTelecom, luand in calcul numarul abonatilor, de 1,7 milioane si respectiv, 3,9 milioane si evaluarea data de oferta. OTE a platit 375 milioane $ pentru 35% din actiuni, ceea ce indica o valoarea a companiei per abonat de circa 275 $, fata de 1.075$ in cazul operatorului slovac.

Oferta depaseste putin asteptarile Executivului slovac. Deutsche Telekom este in prezent singurul pretendent la aceasta privatizare, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute rivalul sau olandez KPN Telecom a decis sa se retraga din cursa inaintea ultimei runde de licitatii.

Comisia insarcinata cu evaluarea ofertelor va organiza astazi o conferinta de presa pentru a anunta decizia finala, conform lui Pavol Prikryl, purtator de cuvant al ministerului de Finante. Urmare in pagina 6

KPN s-a retras din aceasta cursa vineri, argumentand aceasta actiune prin incertitudinile legate de legislatie, reglementarea preturilor si controlul asupra managementului. Grupul negociaza in prezent cu Guvernul ceh cresterea participarii in cadrul companiei nationale Cesky Telecom, in vederea dobandirii unui pachet majoritar de actiuni.

Slovacia este printre ultimele tari din regiune care isi privatizeaza compania nationala de telecomunicatii, procesul, care a suferit o serie de amanari, dovedindu-se foarte problematic. ST are aproape 1,7 milioane de abonati la serviciile de telefonie fixa, dintre care doua treimi sunt conectati la centrale digitale, si detine monopolul asupra transmisiilor de voce pana in 2003, cand va fi liberalizata piata. Grupul a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit de 1.482 milioane de coroane slovace (33 milioane de dolari), de peste doua ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

"Daca vom prelua ST ne vom concentra pe investitii in reteaua de telefonie fixa, dupa care vom face acelasi lucru si in sectorul Internetului si al telefoniei mobile", a declarat Stefan Reeg, director in cadrul Deutsche Telekom. ST detine 60% din actiunile celui mai mic din cei doi operatori de telefonie mobila din Slovacia, EuroTel. Penetrarea telefoniei mobile in Slovacia este de 16%, destul de mare in comparatie cu standardele Europei de Est

Telekom Austria, cel de-al treilea candidat la preluarea ST, s-a retras din aceasta cursa in luna mai, motivand ca trebuie sa se concentreze pe propria privatizare.

Deustche Telekom se extinde nu numai in Europa de Est, cat si peste Atlantic. Discutiile preliminare in vederea fuzionarii activitatilor dintre Deutsche Telekom si operatorul de telecomunicatii american Sprint Corp. au avut starnit opozitia din partea Senatului american.

SaptamOna trecuta, autoritatile americane de reglementare a concurentei s-au pronuntat impotriva fuziunii dintre WorldCom si Sprint, operatiune evaluata la 120 miliarde de dolari, estimOnd ca fuziunea din sectorul Internetului si a telefoniei de lunga distanta incalca legile anti-trust.

Senatul american s-a opus unei eventuale preluari a Sprint de catre Deutsche Telekom, deoarece operatiunea ar fi contrara legilor americane si ar reprezenta o posibila amenintare pentru concurenta.

Legile americane interzic acodarea licentelor de operare de catre Comisia Federala de Concurenta companiilor, al caror capital este detinut intr-o mai mare proportie de 25% de un guvern strain. Guvernul german detine un pachet majoritar de actiuni in cadrul Deutsche Telekom.