Programe de formare profesionala

Autor: Cosmin Ghinea 29.06.2000


Cel putin trei institutii de invatamant romanesc din domeniul agriculturii vor beneficia pana la mijlocul anului 2001 de asistenta pentru imbunatatirea serviciilor de scolarizare in cadrul unui program Leonardo da Vinci, cu un buget total de 240.000 de euro si dezvoltat in Romania de Asociatia Neguvernamentala Speranta (ANS).

Programul, care are un buget pentru Romania de 120.000 de euro, din care 30.000 reprezinta contributia asociatiei, se desfasoara in perioada octombrie 1999 - iunie 2001 in colaborare cu institutii de formare profesionala din patru tari europene si are ca obiect formarea unei baze de date pentru sprijinirea organizatiilor similare romanesti din domeniul viticulturii, forestier si agroalimentar.

"Experienta occidentala arata ca 70% din timpul acordat invatarii tinerilor studenti este acordat activitatilor practice, intregul proces de invatamant fiind vazut prin prisma rentabilitatii", a declarat Mihaela Muresan, vicepresedinte al ANS. "Ne propunem sa aducem aceasta perceptie asupra procesului de invatamant in aceste centre de invatamant, care vor fi identificate in viitorul apropiat", a adaugat Mihaela Muresan. "Cooperarea internationala aduce beneficii fiecarei tari in parte. Toti partenerii la acest proiect vor folosi rezultatele lui", a spus Pierre Jarlaud, director al Centre de Formation Profesionelle et Promotion Agricole, partener francez in cadrul acestui proiect.

ANS actioneaza in domeniul formarii profesionale de baza si continue in concordanta cu necesitatile pietei fortei de munca si cu evolutia pe termen lung a economiei.