AOL cade victima piratilor cibernetici

Autor: Iuliana Butuc Cerchez 19.06.2000


Cea mai mare si mai populara companie cu activitate pe Internet din Statele Unite, America Online, a fost saptamana trecuta victima atacurilor piratilor informatici. Hackerii au obtinut acces la cateva conturi ale clientilor companiei utilizand in acest scop un virus trasmis prin mesaje e-mail, au declarat presei internationale membri ai conducerii AOL.

Atacul a fost similar celui produs de virusul ILOVEYOU dar s-a desfasurat la scara mai redusa. "Un numar mic de conturi ale clientilor nostri au fost accesate ilegal", a mai precizat Rich D'Amatom, purtatorul de cuvant al companiei.

Hackerii au trimis reprezentantilor serviciului de relatii cu clientii al companiei e-mail-uri la care era atasat un fisier, vinovat de instalarea virusului. La deschiderea fisierului, virusul "troian" crea o conexiune cu computerul expeditor si permitea accesul la unele conturi ale clientilor AOL, inclusiv la numele posesorului, adresa si anumite detalii privind cartea de credit a acestuia.

Conducerea companiei a incercat sa minimizeze impactul atacului, subliniind ca hackerii nu au accesat si baza de date a America Online care cuprinde informatii despre toti cei 23 de milioane de clienti ai sai. Specialistii sustin ca numarul

conturilor accesate de catre piratii cibernetici s-au ridicat la peste 500.

Teoretic, dupa obtinerea accesului la contul unui client, hackerul ar putea prelua complet controlul asupra acestuia printr-o simpla schimbare de parola.