Din 2001, statul bulgar nu va mai avea nici o banca

Autor: Maria Constantin 13.06.2000


Bulgaria spera ca, pana la sfarsitul anului, sa-si indeplineasca angajamentele luate fata de FMI privind privatizarea tuturor bancilor, a spus vineri viceprimministrul Petar Zhotev. Acest proces va incuraja creditarea economiei, findca investitorii straini care preiau bancile au o mai buna experienta intr-o economie de piata, a spus Zhotev.

De la mijlocul anului trecut, Bulgaria a vandut investitorilor straini patru din cele sase banci de stat - United Bulgarian Bank, Bulgarian Post Bank, Expressbank si Hebrosbank. Conform angajamentelor asumate fata de FMI, un pachet majoritar de actiuni al bancii Biochim urmeaza sa fie vandut pana a sfarsitul lunii iunie, iar in cazul bancii Bulbank, pana la sfarsitul anului. Din punctul de vedere al activelor, Bulbank este cea mai mare banca din Bulgaria, iar Biochim se afla pe locul patru.

O misiune a FMI va incepe, la mijlocul acestei luni, o analiza de rutina asupra stadiului in care se afla acordul cu Bulgaria, in suma de 860 milioane dolari, acord care se intinde pe o perioada de trei ani. Cresterea produsului intern brut al Bulgariei este preconizata sa atinga un procent-tinta de 4% pentru acest an si de 4,5% pentru 2001. Anul trecut, economia bulgara a inregistrat o crestere de 2,4%.