FPS si SIF Transilvania isi vor imparti Baile Felix

Autor: Cosmin Ghinea 09.06.2000


Statiunea de turism Baile Felix va fi divizata in cateva societati mai mici, care vor fi impartite intre Fondul Proprietatii de Stat (FPS) si Societatii de Investitii Financiare Transilvania (SIF Transilvania), in functie de rezultatul negocierilor care se vor purta intre cele doua institutii incepand cu aceasta luna, au declarat oficiali ai FPS.

Divizarea statiunii a fost propusa de reprezentantii celor doua institutii ca o solutie pentru inceperea procesului de privatizare in conditiile in care FPS detine 48% din actiunile Baile Felix, iar SIF Transilvania aproape 35%. Restul actiunilor sunt detinute de conducerea companiei (0,014%) sau au fost distribuite micilor actionari in cadrul programului de privatizare in masa.

Prima etapa a privatizarii Bailor Felix va consta in negocieri la nivelul FPS si SIF Transilvania. Cele doua institutii vor incheia un protocol privind compensarea pachetelor de actiuni detinute de cele doua fonduri, in vederea creerii unor pachete majoritare. Cea de-a doua etapa consta in divizarea statiunii in societati mai mici, astfel incat cele doua fonduri sa detina la fiecare pachete majoritare. Pana in prezent, nu a fost luata o decizie privind numarul sau marimea acestor noi societati.

Urmatoarea etapa consta in stabilirea modalitatilor de privatizare, de catre o comisie formata din doi reprezentanti ai FPS, unul al Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), unul al Ministerului Sanatatii si un reprezentant al Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala. Actiunile vor fi vandute la pretul pietii.

"Pana la sfarsitul acestei luni, va fi parcursa prima etapa a privatizarii", a declarat Aurel Mangra, directorul FPS Bihor, citat de Mediafax.

Daca in 1993 statiunea a fost vizitata de 93.200 de turisti romani si straini, la sfarsitul anului trecut s-au inregistrat cu 23.000 mai putini. Statiunea Baile Felix are o capacitate de 3.450 de locuri in 9 hoteluri si 3 vile, cu 6 baze de tratament, 10 piscine acoperite si in aer liber. Investitiile din 1999, in valoare de 5,5 miliarde de lei, s-au concretizat in dotarea cu aparatura performanta a bazelor de tratament, modernizarea bucatariilor, instalarea de ascensoare, de centrale telefonice si mobilier nou.

Conform materialelor informative ale ANT, in prezent in domeniul turistic au mai ramas de privatizat sase mari societati (cu capital social peste 50 mld lei), din care doua pe litoral (Mamaia SA, Neptun-Olimp SA); doua cu profil balneo (Turism Felix SA, Hercules SA) si doua in Bucuresti (BTT SA, Bucuresti Turism SA). De asemenea mai sunt 16 companii de marime medie (cu capital social intre 10 si 50 mld. de lei - cinci pe litoral, sase cu profil balneo, cinci in diverse zone ale tarii) si 47 mici (cu capital social sub 10 mld. de lei, din care 15 pe litoral, sase cu profil balneo, 26 in diverse zone ale tarii).