Viorel Catarama a vandut Libra Bank

Autor: Ionela Nuta 06.06.2000


Om de afaceri Viorel Catarama a renuntat la controlul bancii pe care a infiintat-o, Banca Romana pentru Relansare Economica - Libra Bank, pachetul majoritar al bancii fiind acum detinut de 19 persoane fizice din Turcia si Cipru printr-o majorare de capital.

"Noii proprietari ai bancii, care vor detine in urma acestei tranzactii aproape 88% din capitalul bancii, au cumparat practic actiunile detinute anterior de Elvila International, persoana fizica Viorel Catarama, precum si participatiile altor actionari", a declarat Ziarului Financiar Dan Constantinescu, presedintele Libra Bank. Anterior acestei tranzactii, structura actionariatului la Libra Bank era: Elvila International - 42,26%, Viorel Catarama - 22,6% si alti actionari- 35,14%.

Potrivit termenilor contractuali fiecare din cei 19 proaspeti proprietari, care dupa cum afirma Dan Constantinescu lucreaza in domeniul investitiilor bancare, detine sub 5% din capitalul bancii. Astfel s-a evitat obtinerea avizului din partea BNR pentru noi actionari. Restul de aproape 12% din actiunile bancii vor fi detinute de sapte companii romanesti si 21 de persoane fizice.

"Pe 12 aprilie Adunarea Generala a Actionarilor va aviza aceasta tranzactie, tot atunci urmand sa se discute si componenta noului management al bancii", a mai explicat presedintele Libra.

Libra Bank a fost infiintata in 1996, printre membrii fondatori numarandu-se si fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc. Banca a intregistrat anul trecut un profit de peste 300 milioane de lei.