Gullit si Van Basten au adus singurul titlu european pentru Olanda

Autor: Alexandru Dida 06.06.2000


Episodul cu numarul sase din odiseea Campionatului european de fotbal se opreste astazi la editia 1988.

Dupa ratarea Mundialului spaniol, echipa Romaniei s-a concentrat exclusiv asupra calificarii la Europene. Dupa tragerea la sorti a grupelor, efectuata la 14 februarie 1986 in sala Mozart a Operei din Frankfurt pe Main, Romania a fost repartizata in grupa I-a alaturi de Spania, eternul cosmar, Austria si Albania.

Considerata a treia forta fotbalistica a lumii in anul 1985, echipa lui Butragueno pastra, potrivit France football, prima sansa. Antrenorul Miguel Munoz afisa, inca dupa tragerea la sorti, un optimist robust: "e o grupa excelenta pentru noi".

A doua reprezentanta pe care Romania urma s-o intalneaasca, in chiar meciul de debut, era Austria, o echipa departe de faima marelui Wunderteam al anilor '30. Din generatia de 18 carate a Mundialului spaniol in care s-au evidentiat Jara, Prohaska si Krankl nu a ramas decat batranul Pezzey, sub a carui aripa au aparut noi staruri precum Tony Polster sau Degiorgi.

Era deci momentul ca generatia lui Hagi, Balint ori Belodedici sa confirme acumularile calitative. Startul calificarilor a fost dat la 10.09.1986 o data cu disputarea partidelor Romania - Austria (4-0, gr. I-a), Islanda - Franta (0-0, gr. III-a), Finlanda - ?ara Galilor (1-1, gr. VI-a) si Scotia - Bulgaria (0-0, gr. VII-a). Desi au obtinut o victorie stralucita, tricolorii au trebuit sa se desparta de antrenorul care dusese Romania pentru prima oara la un turneu final european, Mircea Lucescu lasand fotoliul de antrenor principal lui Emeric ienei, omul care a adus fotbalului romanesc cel mai important trofeu fotbalistic, Cupa Campionilor europeni in mai 1986.

Din momentul startului, pana aproape de final, parcursul celor doua mari favorite ale grupei noastre au fost aproape identice, meciurile directe fiind transate de fiecare. Despre partida din Ghencea, acel magnific 3-1, cu trei goluri fabuloase reusite in ultimele 7 minute ale primei reprize de catre Piturca, Mateut si Ungureanu se poate spune totul intr-un singur cuvant: mareata.

Inaintea jocului decisiv de pe stadionul Prater din Viena, tricolorii, cu un golaveraj excelent, plus 10 fata de plus 8 al spaniolilor, se aflau in urma acestora la doua puncte. Asadar, numai victoria ne putea trimite la turneul final organizat in RFG. Desi a aliniat o formatie ultra-ofensiva cu cinci guri de foc, Boloni (aflat la jocul cu nr. 103), Hagi, Lacatus, Piturca si Camataru, defensiva austriaca, bine grupata in jurul veteranului Bruno Pezzey (83 de selectii), a rezistat eroic, partida incheindu-se nedecis, 0-0, rezultat care trimitea Spania in turneul final. Un turneu la care RFG si Italia au terminat pe primele doua locuri in grupa A, in dauna Spaniei si Danemarcei, iar URSS si Olanda li se alaturau in semifinale in detrimentul Angliei si Irlandei. Superba echipa a lui Rinus Michels a trecut de RFG cu 3-2, iar sovieticii au intrecut cruda echipa a Italiei cu 2-0, Olanda si URSS urmand sa reediteze jocul din grupe, acolo unde Protasov et Co. castigase cu 2-1. De aceasta data, reactoarele Gullit si Van Basten au tasnit si au lovit fara mila poarta lui Dasaev, incantatoarea "Portocala mecanica" castigand de justete trofeul.