A doua editie italiana, un nou succes european pentru Germania federala

Autor: Alexandru Dida 02.06.2000


Ajunsa la episodul numarul patru, istoria Campionatului european de fotbal ne readuce astazi in memorie momentele fierbinti ale luptei pentru titlul editiei 1980, atribuita a doua oara Italiei, a carei echipa, in calitate de gazda, a fost scutita - o premiera care se va perpetua in istoria campionatelor -de a evolua in grupele de calificare, participand direct la turneul final. La aceasta editie au luat parte 32 de echipe, inregistrandu-se nu mai putin de 122 de jocuri.

Cea mai neta calificare in grupele semifinale a obtinut-o Anglia. Intr-o afacere pur britanica, in care s-a confruntat cu Irlanda si Irlanda de Nord - prezentele Bulgariei si Danemarcei fiind simbolice -, Albionul celui mai valoros fotbalist al anilor '78 si '79, l-am numit pe Kevin Keegan nu a lasat decat un singur punct, la Dublin, Irlandei, in grupa I-a.

In urmatoarea grupa, Austria si Belgia au asteptat deznodamantul calificarii pana in ultima clipa, belgienii obtinand vizele pentru Italia gratie infrangerii suferite de austrieci, 1-2, in fata Portugaliei, la Viena, intr-o partida condusa de arbitrul roman Nicolae Rainea.

Romania (6 puncte) nu a putut tine pasul, in grupa a III-a, cu principalele contracandidate la calificare, Spania (9) si Iugoslavia (8), multumindu-se cu doua victorii (Iugoslavia si Cipru, acasa) si doua egaluri (Cipru, deplasare, si Spania, acasa). Asa s-a terminat aventura unei generatii de mari talente, Lucescu, Dinu, Dumitru, Dobrin, Dudu Georgescu, Rica Raducanu, nascuta din tumultul Wembleyului si al platourilor mexicane ai anilor '70. Ea a lasat locul alteia, din care vor face parte printre altii Boloni, atefanescu, Balaci sau Lung. Pentru Romania, bau-baul numit Spania ne-a barat si de aceasta data calea.

Dupa o lupta decisa abia in ultimele doua confruntari - Olanda - Polonia 1-1 si RDG - Olanda 2-3 - batavii s-au calificat la mustata in fata celorlalte candidate.

In grupa a V-a, Cehoslovacia, campioana en-titre, fara sa impresioneze in mod deosebit a devansat selectionata cocosului galic in care personalitatea lui Michel Platini incepuse sa fie tot mai dominanta.

Surpriza de proportii a oferit-o grupa a VI-a transata in gfavoarea Greciei, elenii depasindu-i cu un singur punct pe unguri si finlandezi. Dezamagirea enorma a produs-o insa URRS-ul, o abonata constanta la turneele finale.

In fine, RFG, dupa un start lamentabil in Malta, scor 0-0, a marit strocul terminand detasat ultima grupa de calificare.

Au urmat cele doua grupe semifinale, unde surprizele s-au tinut lant.

In grupa A, RFG-ul a incheiat nedecis, 0-0, cu ambitioasa Grecie, pentru a depasi apoi la pas Cehoslovacia si Olanda, formatii mult mai bine cotate, asigurandu-si locul in finala de la 22 iunie de pe Stadio Olimpico din Roma.

Grupa B a avut un deznodamant dramatic, Otalia si Belgia incheind cu acelasi punctaj cele trei jocuri. Cum belgienii au reusit sa inscrie 3 goluri iar italienii numai unul, formatia condusa de Van Moer a acces in finala.

La fluierul arbitrului Nicolae Rainea, atat nemtii federali cat si belgienii s-au angajat intr-un joc de uzura, incheiat cu victoria primilor datorita duublei reusite de masivul Horst Hrubesh, cel care a dat lovitura de gratie in minutul 88, pentru un 2-1, scor care a dus cel de-l doilea titlu Panzerului.