Terim Cuceritorul soseste la Florenta

Autor: Alexandru Dida 01.06.2000


Ziaristii turci sustin ca inca de pe vremea dublei cu Juve - decembrie 1998 -, , Fatih Terim, antrenorul Galatei capatase obiceiul de a parcurge zilnic presa italiana, la eleganta resedinta din Floria. Fin diplomat, Fatih nu s-a sfiit,an pofida diferendelor politice generate de extradarea liderului kurd Abdulah Ocalan, sa-i invite pe italieni la un ceai, oferindu-le sepcute in culorile ros-galbene ale Galatei, pentru a le destainui faptul ca si-ar dori sa antreneze in Serie A: "Cel mai bun e Sacchi. Insa eu ii admir mult pe prietenii mei Tardelli si Maldini. Intr-o zi s-ar putea sa ne revedem in Il Calcio. La Bologna am mancat cele mai grozave spaghetti".

Asta nu spune totul despre acest Napoleon nascut intr-un cartier sarac din Adana. In cariera sa, Terim, 51 de selectii in nationala Turciei, a condus Galata din teren, intre 1973 si 1985, fara a aduce macar un titlu culorilor ros-galbene. "Omul asta aduce ghinion", s-au repezit ziaristii sa-l blameze, pentru ca, dupa mai bine de un deceniu, cu ocazia primului tilu cucerit, aceiasi condeieri sa-l ridice in slavi. A urmat calificarea, in premiera, a selectionatei Turciei la un turneu final al Campionatului european, 1996, si momentul de cumpana aparut dupa eliminarea din Champions League in 1998. "Dati-mi un contract de patru ani! Daca nu voi invinge, voi demisiona in patru minute!", a avut curajul sa riste Fatih in fata potentilor baskani ai Galatei. ai, in urmatorii ani, "Imparatul", cum il numesc apropiatii clubului s-a tinut de cuvant. Titluri, Cupe, Supercupe, au inceput sa ia drumul elegantului cartier Galata. Fanii ros-galbenilor i-au dedicat chiar si un cantec intitulat "Imparate, imparate". Nimeni in club nu i-a iesit din cuvant. Nici chiar marele Hagi. "La Brescia si la Barcelona, Hagi se antrena cand voia. Cu mine, in patru ani, nu a sarit o sedinta". Presedintele Faruk Suren l-a pazit in acesti ani ca pe o comoara. Acum insa Fatih a hotarat: "Florenta este viitorul meu si al familiei. Fiorentina seamana cu Galata ca stil de joc si nu-mi va fi greu".

Astazi Terim va veni la Florenta impreuna cu sotia sa Fulya, o femeie superba si poliglota, si cu cele doua fiice, Merve, 15 ani si Buse 9 ani, cu promisiunea ferma "de a construi o echipa agresiva, menita sa faca spectacol. Sunt mandru ca voi fi ambasadorul fotbalului turc in Italia". Dupa Can Bartu, primul jucator turc din istoria fotbalului italian, care a castigat titlul in '61 cu Fiorentina, Fatih Terim vrea sa innoade sirul victoriilor italo-turce.