Cel mai lung campionat si cea mai lunga finala din istoria Europenelor

Autor: Alexandru Dida 01.06.2000


Dupa ce am parcurs in ultimele doua numere istoria primelor patru editii ale Campionatului european de fotbal, astazi ne vom ocupa de aceea desfasurata in 1976.

In lupta pentru accesul catre fazele superioare ale Europenelor din 1976 au luat startul nu mai putin de 32 de echipe, impartite in 8 grupe.

In prima grupa, Cehoslovacia (9 puncte) a reusit sa devanseze puternicele echipe ale Angliei (8) si Portugaliei (7) - a patra reprezentanta, Ciprul, fiind pe post de "ciuca batailor" cu zero puncte si 0-16 golaveraj -, gratie egalului, 0-0, inregistrat de adversarele sale pe Wembley.

Participanta in premiera la un Campionat european, echipa ?arii Galilor a dat marea lovitura devansand, cu trei puncte, atat Ungaria cat si Austria (Luxemburgul a fost un fel de Cipru). Astfel, galezii au fost cei care au reusit sa spele rusinea fotbalului britanic la aceasta editie.

In grupa a treia, Iugoslavia celebrului Geaici a defilat alaturi de Irlanda de Nord, Suedia si Norvegia, cele patru puncte avans fata de primele doua echipe mentionate spunand totul.

In urmatoarea grupa, suspansul a durat pana la penultimul joc din grupa dintre Romania si Spania, aceasta din urma autoare a unui debut furtunos - 2-1 cu Danemarca si Scotia, in deplasare.

Din pacate, debutul tricolorilor a consemnat doar doua rezultate de egalitate - 0-0 la Copenhaga cu Danemarca si 1-1 la Madrid (gol Crisan) cu Spania. Succesul, 6-1 cu Danemarca, la Bucuresti, la 11 mai 1975, ne-a facut sa credem in sansele de calificare. aanse anulate, in buna masura, dupa egalul dramatic din jocul sustinut acasa contra Scotiei, echipa care a reusit sa marcheze in chiar ultimul minut prin aparatorul McQueen. Acum soarta calificarii noastre era legata de victoria cu orice pret impotriva Spaniei. Partida s-a incheiat insa egal, 2-2, si Romania a spus adio Europenelor, lasand cale libera ibericilor. A facut-o insa cu capul sus si neinvinsa (1-1 in ultimul joc disputat la Glasgow).

Celor patru calificate mai sus li s-au adaugat olanda (gr. 5-a), URSS (gr. 6-a), Belgia (gr. 7-a) si RFG (gr. 8-a).

"Sferturile" au avut parte de duble fierbinti, RFG - Spania (2-0 si 1-1), Iugoslavia - ?ara Galilor (2-0 si 1-1), Cehoslovacia - URSS (2-0 si 2-2) si Olanda - Belgia (5-0 si 1-2).

In semifinale cehoslovacii Panenka, Dobias, Pollak, Nehoda si Jurkemik au trecut surprinzator de net, 3-1, de Olanda marilor Cruyff, Krol, Haan sau Neeskens, in vreme ce nemtilor federali le-au fost necesare prelungirile pentru a trece, scor 4-2 (trei goluri Dieter Muller, golgeterul turneului cu patru reusite), de tara gazda, Iugoslavia.

Finala, prin joc si tensiune, ramane memorabila. In minutul 8, Svehlik i-a adus pe ai sai in avantaj. Vulpoiul Gerd Muller, a egalat 20 de minute mai tarziu, pentru ca peste alte cinci, Dobias sa readuca avantajul de partea Cehoslovaciei. A urmat minutul 90, cu Holzenbein pe faza care a dus meciul in prelungiri. Cum nici dupa cele 30 de minute suplimentare nu s-a decis invingatoarea s-a recurs la penaltiuri. 3-2 Cehoslovacia (Masny); 3-3 (Bonhof); 4-3 (Nehoda); 4-4 (Flohe); 5-4 (Ondrus); 5-5 (Bongartz); 6-5 (Jurkemik); 6-5 (ratare Hrubesh); 7-5 (Panenka) si victorie. Cehoslovacia campioana europeana. O premiera absolut meritata.