Problemele Europei: fiscalitatea, forta de munca si pensiile

Autor: Liviu Bratan 30.05.2000


Cele mai dezvoltate state europene trebuie sa-si reformeze sistemul fiscal si cel al asigurarilor sociale pentru a sprijini moneda euro, inca marcata de slabiciune, a declarat saptamana trecuta Horst Koehler, noul conducator al Fondului Monetar International, citat de Reuters.

"Este nevoie in special ca in tarile dezvoltate ale Europei sa se promoveze o reforma in sistemul asigurarilor sociale, cel fiscal, si mai ales pe piata fortei de munca, pentru a se obtine o mai mare flexibilitate a acestor segemente ale sistemelor economice", a afirmat Horst Koehler la prima conferinta de presa de la investirea sa in functie, la inceputul lunii mai. "Daca se alege o directie buna si se dovedeste angajamentul statelor in acest sens, cred ca evolutia monedei euro va fi influentata in mod favorabil pe termen scurt", a adaugat el.

"Slaba putere de cumparare a monedei unice europene constituie o preocupare chiar si in Argentina si Brazilia", a declarat Koehler dupa vizita efectuata recent in aceste tari din America Latina.