FPS cauta un cumparator pentru 9% din Hitrom

Autor: Radu Stoica 04.05.2000


Fondul Proprietatii de Stat (FPS) a anuntat ieri ca intentioneaza sa vanda pachetul de aproape 9% din actiunile pe care le mai detine la producatorul de materiale de constructii Hitrom Vaslui, dupa ce, oferta de vanzare pentru acelasi pachet de actiuni, derulata in octombrie 1999, a esuat pentru ca investitorii interesati au oferit doar 12.500 lei/titlu, pret care nu a fost acceptat de FPS.

Metoda aleasa de aceasta data de FPS pentru plasarea pachetului rezidual (8,84% din capital), este licitatia electronica, operatiune care se va derula la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in 18 mai. "Nu putem da detalii concrete cu privire la investitorii care ar fi interesati de pachetul detinut de FPS. Ceea ce putem preciza este ca anuntul de azi (n. red. ieri) este pentru investitori, deci, asteptam in continuare pretendenti", au spus surse din cadrul FPS.

In plus, oficialii societatii afirma ca nu stiu care este interesul celor mai importanti actionari, societatea daneza Rockwool si fondul de investitii Investment Fund for Central & Eastern Europe, si acesta danez.

Oferta este intermediata de societatea de valori mobiliare Raiffeisen Capital & Investment. Caietul de sarcini al licitatiei electronice, care include dosarul de pezentare al Hitom, poate fi obtinut, in perioada 3 - 17 mai, de catre societatile de valori mobiliare interesate de la sediul FPS contra cost, se arata in comunicatul fondului. In plus, mai precizeaza acelasi comunicat, in vederea participariii la licitatie, societatile de valori mobiliare interesate vor trebui sa depuna la conducatorul licitatiei o garantie de participare de 80 milioane de lei, adica 3% din valoara nominala a pachetului de actiuni scos la vanzare.

Hitrom are un capital social de 30,15 miliarde de lei, impatit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 lei. Societatea are ca actionari semnificativi societatea Rockwool International A/S (care detine cel mai important pachet de actiuni, de 33,08%), fondurile de investitii The Investment Fund for Central & Eastern Europe (care detine 26,51% din titluri) si Broadhurst Investment Ltd (cu 10,13% din actiuni) si Fondul Proprietatii de Stat (care are 8,84% din capital).

Societatea a obtinut anul trecut un profit net de 244 milioane de lei, de circa sase ori mai redus fata de cel inregistrat in 1998, de 1,26 miliarde de lei. Actiunile Hitrom se tranzactioneaza la categoria a II-a a Bursei d Valori Bucuresti (BVB), cursul de referinta inregistrat in ultima sedinta de tranzactionare, din 2 mai, fiind de 9.700 lei/titlu.

Societatea Hitrom a fost infiintata in 1970 sub numele de "Fabrica de Materiale Izolatoare Vaslui", avand drept obiectiv participarea la proiecte importante de investitii in calitate de furnizor de materiale de constructii. In prezent Hitrom se numara printre cei mai importanti producatori romani de materiale de constructii din minerale nemetalice.