ETA: Clientii sunt deocamdata in mana companiilor romanesti si depinde de noi sa ramana asa

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 08.08.2006
Grupul de companii ETA, cu sediul central la Timisoara, format din patru companii care activeaza pe diferite segmente ale pietei IT, estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 21 de milioane de euro si o marja de profit de 4%, a declarat pentru ZF Romulus Lucaciu, director general si actionar unic al companiilor din grup. Anul trecut grupul ETA a inregistrat o cifra de afaceri de 15 mil. euro si o marja de profit de 3%, fata de o cifra de afaceri de 12 mil. euro si o rata a profitului de 4% in 2004. Cele patru companii din grup sunt ETA2U Computer, ETA Automatizari Industriale, INFOTIM si ITPS.
Infiintata in 1992, ETA2U Computer este cea mai importanta companie din grup, fiind implicata in activitati de retail cu produse IT, dar activeaza si ca integrator de sisteme si furnizor de servicii IT. Com pania are in prezent 140 de angajati, principalele filiale aflandu-se in Arad, Deva, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, unde detine si 9 magazine. Conform oficialilor companiei, cifra de afaceri a ETA2U Computer a inregistrat o crestere constanta a cifrei de afaceri, cu o rata medie anuala de 18,7% in ultimii cinci ani.
ETA-AI a fost infiintata in 1998 si este o companie de automatizari industriale care furnizeaza printre altele servicii de telefonie VoIP Skype si distribuie receptoare GPS. Fondata anul trecut, ITPS ofera servicii profesionale si solutii pentru intreprinderi bazate pe tehnologiile Microsoft, Novell, Linux, Unix implementate pe platforme IBM, HP, Cisco, Sun, Allied Telesyn. Infotim ofera servicii de training IT, web hosting si dezvoltare software.
Dintre toate liniile de business ale grupului, segmentul care a inregistrat cea mai buna evolutie anul trecut a fost segmentul retail, au precizat oficialii companiei. "Estimam ca in acest an afacerile companiei vor evolua in acelasi mod, urmand o crestere cu o rata medie anuala apropiata celei din ultimii ani. Consideram ca vanzarile si serviciile adresate marilor companii vor fi cele mai profitabile", a spus pentru ZF Romulus Lucaciu.
In ce priveste companiile cu care concureaza in regiune, "competitorii pe cele doua linii de business (corporate si retail) sunt diferiti", afirma Lucaciu. "Astfel, in segmentul de retail sunt in general lanturile nationale specializate pe segmentul IT (Flamingo, Ultra PRO Computers, Depozitul de calculatoare), iar in segmentul de integrare sunt marii integratori de sisteme din Bucuresti, la care se adauga cateva companii locale, cum este de exemplu Lasting System", a adaugat directorul general al grupului de companii ETA.
Romulus Lucaciu nu se asteapta la evolutii dramatice pe piata locala IT odata cu integrarea in UE, intrucat sectorul IT este unul din cele mai concurentiale din economia romaneasca. "Tocmai datorita acestei concurente principalii competitori IT seriosi au inceput sa caute solutii care sa-i diferentieze pe piata", adauga Lucaciu.
Pe de alta parte, el se asteapta la "o crestere a competitiei din partea companiilor straine care vor putea accesa clienti din Romania cu usurinta, avand forta financiara, eficienta, logistica, brand etc. Cu toate acestea, clientii sunt deocamdata in mana companiilor romanesti si depinde de noi sa ramana asa. Consider ca granita se va deschide in ambele sensuri, oferind companiilor romanesti, implicit ETA2U, oportunitatea de a se dezvolta si in spatiul UE".