Microintreprinderile raman cu regim special de impozitare

Autor: Mihai Bobocea 07.08.2006
Regimul de impozitare aplicabil microintreprinderilor incepand cu anul viitor se va mentine special, adica impozitarea cifrei de afaceri, au precizat reprezentantii Ministerului de Finante. Raspunsul Finantelor a venit in replica la comentariile privind legea de modificare a Codului fiscal, care a aparut in Monitorul Oficial intr-o forma incerta.
Legea continea doua articole cu prevederi opuse, ambele referindu-se la regimul de impozitare al microintreprinderilor (firme cu cel mult 9 angajati). Primul articol arata ca microfirmele vor fi impozitate cu 2% pe cifra de afaceri in 2007, 2,5% in 2008 si 3% in 2009, conform celor dezbatute in Parlament. Al doilea articol insa prevede ca regimul fiscal special al microintreprinderilor sa fie eliminat odata cu momentul integrarii in UE.
Ministerul de Finante a dat insa asigurari ca microintreprinderile vor fi impozitate cu 2% pe cifra de afaceri anul viitor, conform prevederilor initiale.
Prin legea publicata in MO, microintreprinderile primeau pe de-o parte facilitatea unui impozit mai scazut, dar aceasta era anulata de a doua prevedere, din moment ce Codul fiscal intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, adica aceeasi data la care este asteptata integrarea Romaniei in UE.