Gheorghe Flutur: Despartirea de comunism - un exemplu si o invitatie

Autor: Gheorghe Flutur 07.08.2006
Saptamana trecuta, Partidul National Liberal a depus la Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii o lista cu 156 de demnitari si lideri ai partidului pentru a fi verificati din perspectiva colaborarii cu fosta Securitate. Gestul PNL este un exemplu si o invitatie pentru clasa politica de a face o curatenie necesara si prea mult timp amanata.
Reforma morala a societatii este una dintre prioritatile de guvernare ale Partidului National Liberal si unul dintre lucrurile care trebuie facute in Romania. Prin urmare, initiativa PNL de a supune controlului CNSAS demnitari ai partidului, lideri centrali si lideri judeteni este primul act concret de reformare a clasei politice care vine chiar din interiorul clasei politice. Prin initiativa luata si prin decizia de a demite din functii eventuali colaboratori liberali ai Securitatii, PNL este primul partid care realizeaza o confruntare cu trecutul comunist al Romaniei, dand un semnal pentru ca aceasta confruntare sa se extinda la nivelul intregii societati.
Faptul ca la aproape 17 ani de la Revolutie inca avem aceasta problema dovedeste ca, in Romania, despartirea de comunism e foarte grea. Spre deosebire de alte tari din estul Europei (mai ales daca ne gandim la cazul etalon al fostei Republici Democrate Germane), Romania a amanat confruntarea cu trecutul ei. Dintr-o asa-zisa grija de a nu bulversa societatea, din teama administratiilor care au condus Romania de a nu fi puse in fata unor dezvaluiri poate greu de acceptat, noi suntem inca in faza in care nu am reusit sa ne debarasam de ramasitele comunismului. De aceea traim inca intr-o confuzie a valorilor, care ne impiedica sa ne asumam limpede trecutul si sa ne ocupam de viitor.
Iar problema renuntarii practice la ramasitele comunismului nu este doar un act simbolic, cu adresabilitate redusa. Ea priveste intreaga societate, fiindca exista o legatura directa intre dezvoltarea Romaniei si capacitatea de asumare a trecutului ei. Asa cum au demonstrat-o alte tari din fostul bloc comunist, renuntarea rapida si ferma la comunism si la reprezentantii sai a ajutat la dezvoltarea democratiei si economiei acelor tarii. La noi, incapacitatea de a ne asuma trecutul ne afecteaza in continuare. Iar daca ramanem prizonierii propriului nostru trecut, ne limitam cu buna stiinta sansele de dezvoltare. Daca nu judecam sever comunismul si colaborarea cu Securitatea (cu tot ceea ce decurge de aici), vom avea in continuare multi romani care vor considera comunismul si colaborationismul drept lucruri bune si, prin urmare, vor privi cu neincredere societatea democratica, fiind putin dispusi sa-i sustina dezvoltarea si sa lupte pentru succesul ei.
Ca partid al schimbarii, PNL stie ca progresul societatii poate fi accelerat de renuntarea la povara trecutului. Iar liberalii cred ca a sosit timpul ca acei oameni care au facut politie politica sa ramana in afara sferei decizionale din administratia centrala si locala si in afara conducerii partidelor politice. Acesti oameni pot ocupa functii de executie in administratie, pot lucra in sectorul privat, dar nu trebuie sa mai ocupe functii de decizie in administratie sau in partidele politice. Sansa dezvoltarii societatii romanesti sta in preluarea rapida a conducerii in toate sectoarele vietii politice si sociale de catre o clasa de oameni tineri, dinamici si necompromisi de relatia cu comunismul, care sa fie liberi sa se ocupe de viitor fara sa poarte cu ei povara unui trecut vinovat.
Demersul PNL nu este o tentativa de razbunare, ci una de indreptare. La atatia ani de la Revolutie, multe dintre ranile comunismului s-au inchis. Pe baza legislatiei adoptate in vara anului 2005, procesul de restituire a proprietatilor funciare si imobiliare se va finaliza in cateva luni. Putinii supravietuitori ai inchisorilor comuniste (fara sa uite trecutul greu si profund nedrept pe care l-au trait) au satisfactia de a vedea ca Romania este pe drumul democratiei si prosperitatii, prin apartenenta la NATO si, in curand, la UE. In preajma aderarii la Uniunea Europeana, Romania va realiza si condamnarea comunismului, ca o asumare de catre intreaga societate a trecutului si ca un moment de inceput pentru un viitor mai bun.
La 17 ani de la despartirea formala de comunism, a sosit si vremea despartirii reale de comunism - adica despartirea de securism.

Gheorghe Flutur este vicepresedinte al PNL si ministrul agriculturii