Burci cumpara Astra Vagoane Arad de la americani

Autor: Mihai Bobocea 19.07.2006
Omul de afaceri negociaza cu Trinity Industries preluarea tuturor companiilor din Europa ale grupului american.

Omul de afaceri Cristian Burci este in discutii pentru achizitia fabricii Astra Vagoane Arad de la americanii Trinity Industries. Tranzactia implica si preluarea altor companii din divizia europeana a Trinity Industries, care vrea sa iasa din Europa si sa se concentreze pe America de Nord.
Surse de pe piata au declarat pentru ZF ca Burci este foarte aproape sa incheie aceasta tranzactie.
Cele opt companii care vor face obiectul tranzactiei sunt trei firme romanesti, din care cea mai mare este Astra Vagoane Arad, o fabrica din Cehia, doua din Slovacia, una din Elvetia si una din Marea Britanie. Cumparatorul va fi International Railway Services S.A. (IRS), companie romaneasca inregistrata in Luxemburg si care este controlata de omul de afaceri Cristian Burci, cunoscut in mediul de business ca investitor in mass-media, publicitate si, mai nou, in industrie.
Impreuna, IRS si fabricile Trinity din Europa vor obtine in 2006 o cifra de afaceri cumulata estimata intre 350 si 400 de milioane de euro, au declarat aceleasi surse. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, iar discutiile se poarta la nivelul celor opt companii si nu separat pe fiecare fabrica.
In Romania, omul de afaceri Cristian Burci controleaza compania Meva Drobeta Turnu Severin, fabrica de vagoane Romvag Caracal, o participatie de aproape 33% din santierul naval Severnav si compania de couponing CuponPro. Cristian Burci este cunoscut pentru investitiile in media si publicitate, fiind fondatorul companiei de advertising Graffiti BBDO. Anul trecut, omul de afaceri a vandut controlul postului Prima TV catre compania SBS Broadcasting. Cristian Burci este cunoscut ca un apropiat al fostului partid de guvernamant, PSD.
Americanii de la Trinity Industries, grup industrial specializat in constructia de material rulant, au decis in urma cu cateva zile sa vanda divizia europeana a grupului, pentru a-si concentra activitatile in America de Nord, a precizat pentru ZF directorul general al Astra Vagoane Arad, Donald Crook.
"Trinity a decis sa vanda operatiunile europene si sa isi concentreze banii pe piata nord-americana, care este mai profitabila", a spus Crook. De altfel, americanii au facut anuntul vanzarii operatiunilor din Europa in urma cu cateva zile, pe bursa de la New York, acolo unde este listata compania.
Trinity a cumparat 70% din Astra Vagoane Arad in martie 1999, pentru suma de 50 mil. dolari si un angajament de investitii de inca 50 mil. dolari. Ulterior, americanii au mai investit 50 mil. dolari si au ajuns la o participatie de 97,9% din companie, ceea ce a dus totalul investitiilor americane la fabrica de vagoane aradeana la 150 mil. dolari (circa 120 mil. euro). Donald Crook, directorul fabricii de la Arad, nu a dorit sa comenteze daca Trinity isi va acoperi investitiile de la Astra Vagoane Arad prin banii obtinuti pe aceasta fabrica, in cadrul vanzarii operatiunilor europene.
Astra Vagoane Arad a avut anul trecut o cifra de afaceri de 90,6 milioane de euro si un profit de 0,3 milioane de euro, in scadere fata de afacerile de 100,9 mil. euro si profitul de 1,6 mil. euro obtinute in 2004. Reducerea indicatorilor financiari ai fabricii a fost pusa pe seama productivitatii scazute si a comenzilor slabe de pe pietele externe.
Trinity Industries are sediul central la Dallas, in Texas si este cel mai mare producator de material rulant din Statele Unite.
Grupul industrial Trinity a avut o cifra de afaceri de 2,3 miliarde de euro anul trecut, obtinand pentru prima data profit (68,6 mil. euro) dupa patru ani de pierderi.