Piata camerelor foto digitale va depasi 20 de milioane de euro

Autor: Radu Tataru-Marinescu 18.07.2006
Anul acesta, piata de camere foto digitale va creste cu 60% din punctul de vedere al unitatilor si cu 20% ca valoare, a estimat pentru ZF Costel Grozav, directorul general al BenQ Romania.
"Un studiu oficial nu exista in acest segment, dar pe baza datelor proprii, estimam ca piata a fost de 110.000 de unitati pentru 2005, ceea ce ar insemna o valoare a pietei intre 17 si 19 milioane de euro", a declarat Grozav. El considera ca pentru acest an se asteapta la o crestere importanta a pietei, peste 170.000 de unitati vandute, dar nu in ritm similar cresterilor de anul trecut, cand a fost aproape de dublare. "Aceasta diferenta de crestere a pietei este data in principal din valoarea medie a pretului per produs, mai scazuta in acest an", a explicat Grozav.
BenQ a vandut pe piata locala peste 17.000 de camere foto in 2005, in crestere de aproape 3,5 ori fata de anul anterior, conform oficialilor companiei. Grozav estimeaza o crestere de pana la 27.000 de unitati pentru BenQ in Romania.
Pe de alta parte, Deck Computers, unic distribuitor al produselor IT de la Samsung, a vandut anul trecut aproximativ 20.000 de camere foto digitale si a avut o cota de piata de 15%, a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Para, director general al Deck Computeres.
El a precizat de asemenea ca estimeaza vanzarea a 30.000 de camere foto Samsung in acest an si o cota de piata de 17%.
"Motoarele cresterii pietei au fost in primul rand eliminarea accizelor si in al doilea rand cresterea nivelului de interes al cumparatorilor in raport cu produsele", a spus Grozav.
De asemenea, jucatorii din piata sunt de parere ca mutarea de la analogic la digital este un fenomen foarte vizibil si acesta va fi in continuare motorul cresterii pietei de aparate foto digitale.
In acelasi timp, cresterea performantelor si accesibilitatea din punctul de vedere al preturilor vor face din camerele foto un produs foarte dorit in urmatorii ani. "Cel mai probabil ritmurile de crestere vor ajunge in plaje ceva mai reduse, dar cresterea va fi in continuare importanta".
In acest moment nu exista un studiu oficial pentru piata locala de camere foto digitale, desi conform companiilor specializate a existat o tentativa, dar mai multi producatori au refuzat sa participe. Contactati de ZF, reprezentantii HP si Sony nu au furnizat informatii privind piata locala de profit, invocand restrictiile impuse la nivel de corporatie privind comunicarea acestor cifre. Conform estimarilor realizate inclusiv de competitori, companiile Canon, HP si Sony (enumerate in ordine alfabetica) sunt cele care detin cele mai mari cote de pe piata locala a camerelor foto digitale.
BenQ a avut anul trecut o cifra de afaceri de 8,2 milioane de euro in Romania, 50% fiind generata de monitoarele LCD (cristale lichide).
BenQ vizeaza realizarea unei cifre de afaceri de 16,4 milioane de euro in Romania anul acesta, au declarat anterior oficialii companiei. In aceasta cifra nu sunt incluse si vanzariile BenQ in segmentul de notebook-uri.
Deck Computers a avut o cifra de afaceri de aproximativ 23 de milioane de euro, conform lui Para. Acesta estimeaza o crestere a cifrei de afaceri din acest an la 30-33 de milioane de euro.
Compania a fost infiintata in 1992. Cinci ani mai tarziu a inceput sa colaboreze cu Samsung, iar in 2001 producatorul coreean a decis sa acorde Deck statutul de partener pe piata romaneasca.
De asemenea, compania va contracta un credit de 3,6 milioane de lei (un milion de euro) de la ING Bank, ce va fi garantat cu stocuri, creante si imobile situate in Bucuresti.
"Este vorba de o line de credit. Avem nevoie de bani pentru suplimentarea stocului datorita cresterii pietei", a declarat Para.