SIF Transilvania cere 13 mil. euro de la investitori ca sa transforme Baile Felix intr-un "spa"

Autor: Lacrima Andreica, ZF Transilvania 17.07.2006
Conducerea Turism Felix (Baile Felix Oradea), care pregateste listarea companiei la bursa peste doua saptamani, prin vanzarea a 77 de milioane de actiuni, intentioneaza sa transforme societatea intr-unul din cele mai mari holdinguri de tip "spa" din Europa de Sud-Est. Oficialii Turism Felix SA vor sa atraga de pe piata de capital aproximativ 50 mil. lei (13,8 mil. euro).
Actiunile sunt oferite la vanzare la un pret intre 0,6 lei si 1,1 lei. Pretul final de vanzare va fi stabilit in functie de cererea atrasa. Compania clujeana SSIF Broker va intermedia oferta, care incepe in august.
In urmatorii trei ani compania urmeaza sa inglobeze si alte societati din turismul balnear romanesc, pentru a crea o structura puternica si bine individualizata, care sa nu vizeze doar turismul balnear, ci sa includa si turismul de lux, cu centre de relaxare si profilaxie pentru turisti, nu doar pentru pacienti, conform intentiilor actionarului majoritar, SIF Transilvania.
"Turismul este una dintre putinele industrii cu care Romania are sanse sa reuseasca in Uniunea Europeana. SIF Transilvania si ceilalti principali investitori isi pot permite sa duca la bun sfarsit investitiile incepute si derulate deja in hotelurile Baile Felix. Nu ne dorim sa atragem un numar mare de investitori mici, ci ne dorim sa atragem alaturi de noi investitori puternici, cu viziune. Purtam deja tratative cu mai multi investitori straini, care doresc sa ni se alature", a declarat presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala. El spune ca indiferent daca lansarea ofertei publice primare de actiuni va avea succes sau nu, principalii investitori SIF Transilvania si SIF Oltenia vor continua programul de investitii in turismul balnear din Felix (Oradea), program aflat deja in desfasurare.
"Primul sector in care s-a realizat strategia noastra a fost litoralul Marii Negre, unde am constituit una dintre cele mai mari societati de turism, "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra" listata la BVB. Si in acel caz, Eforie Nord a fost listata la bursa inainte de a absorbi celelalte societati. Tot asa intentionam sa facem si in cazul turismului balnear. In plus, intentionam sa cream o Companie de Sanatate care va fi infiintata in urmatorii maxim trei ani", a mai spus Fercala.
Cifra de afaceri a Turism Felix a fost in anul 2005 de peste 35 mil. lei (circa 10 mil. euro), la un grad mediu de ocupare pe an de 50% si la un numar mediu de angajati de 876 de persoane. Compania estimeaza ca in acest an cifra de afaceri va creste cu 9,61% la peste 39 mil. lei. "Intentionam ca pana in 2010 cifra de afaceri sa se dubleze. Ne vom orienta spre fidelizarea clientelei existente, dar ne dorim atragerea segmentului de turisti de lux, a turistilor cu venituri medii si ne vom orienta si spre turismul de afaceri in urmatorii ani", a declarat Floriean Firu, directorul economic al Turism Felix si presedintele consiliului de administratie al societatii.
In urmatorii ani va fi finalizata renovarea si reabilitarea hotelurilor aflate in patrimoniul companiei, iar investitiile facute in reabilitarea strandurilor si a piscinelor companiei vor fi incheiate in urmatoarele luni. "Nu ne gandim ca nu vom obtine profitul scontat. Acum, in conditiile in care inca investitiile noastre nu au fost finalizate, veniturile pe care doar strandul le asigura zilnic se ridica la 500 - 600 mil. lei vechi zilnic (14.000 - 17.000 de euro). La aceste venituri se adauga si cele rezultate din vanzarea agentului termic, respectiv a apei termale", mentioneaza Firu. El spune ca turistii straini vor redeveni o sursa de profit, in conditiile in care viitoarele hoteluri, reabilitate si renovate, vor ajunge la categorii de trei, patru si chiar cinci stele, dotate cu solar, saloane de wellness, sauna si masaj.
Turism Felix detine hoteluri de trei stele (International, Nufarul si Termal), unitati de doua stele (Lotus, Poienita, Somes, Mures si Unirea), precum si unitatile Felix si Poiana, de o stea. In afara de acestea societatea are in patrimoniu sase baze de tratament aferente hotelurilor.
Prin oferta, capitalul SIF Transilvania se va reduce de la 74,26% la 51% in cadrul Turism Felix.