Total a iesit pe pierdere in primul an la Lubrifin Brasov

Autor: Adrian Mirsanu 17.07.2006
Societatea Total Lubrifin, controlata de al patrulea grup petrolier din lume - Total (Franta), a inregistrat pierderi de 1,7 milioane euro (6,2 milioane lei) in 2005, primul an de functionare al companiei, potrivit datelor prezentate in Monitorul Oficial.
Total s-a asociat anul trecut cu producatorul de lubrifianti Lubrifin Brasov pentru infiintarea Total Lubrifin, din care francezii detin un pachet de 51%.
Total Lubrifin a obtinut in 2005 o cifra de afaceri de 5,8 milioane de euro (20,9 milioane lei).
Reprezentantii societatii nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
Compania Total Lubrifin cu sediul la Brasov are o locatie strategica in "inima" Europei Centrale si de Est si a fost creata pentru a contribui la cresterea afacerilor din regiune ale gigantului francez in sectorul lubrifiantilor si al unsorilor, destinate sectorului auto si celui industrial.
Total Lubrifin comercializeaza produse sub marcile ambilor parteneri, pentru acest an fiind programata finalizarea unei unitati de productie de unsori, investitie estimata la cateva milioane de euro intr-o locatie din apropierea Brasovului.
Francezii de la Total au revenit pe piata romaneasca in 2005, dupa aproape patru ani de la retragerea lor din operatiunile de explorare din Marea Neagra, unde activau alaturi de americanii de la ConocoPhilips si Petrom.
Operatiunile de explorare s-au incheiat cu un esec, iar Total (Franta) si ConocoPhilips (SUA) s-au retras atunci de pe piata. Ulterior, francezii au tatonat terenul pentru a reintra pe piata, avand unele discutii pentru cooperarea cu producatorul de gaze naturale Romgaz Medias, discutii care au ramas insa fara un rezultat concret.
Pana la urma, Total si-a gasit combinatia potrivita prin asocierea cu Lubrifin Brasov, care are o cota de piata estimata la 10% pe lubrifianti si 65% pe segmentul unsorilor de uz auto si industrial.