Dorinvest si HB Invest incearca sa-si vanda actiunile detinute la Bursa

Autor: Catalin Ciocan 07.07.2006
Doua din societatile de brokeraj mai mici de la Bursa, Dorinvest din Bucuresti si HB Invest din Brasov, au scos la vanzare pachete din actiunile detinute in cadrul Bursei, in prezent fiind inregistrate trei astfel de oferte dupa ce recent si brokerii de la Orizont Vest din Oradea au ales sa-si vanda din actiuni.
Dorinvest vinde un pachet de 10.000 de actiuni, reprezentand circa 0,3% din capitalul Bursei, la un pret de 77 lei/actiune, cel mai redus cerut pana in prezent de o societate de brokeraj. Valoarea nominala a unei actiuni a Bursei este de 10 lei.
Brokerii de la HB Invest vand un pachet ceva mai mare, de 15.354 de actiuni, pe care cer un pret de 84,7 lei/actiune. Ambele societati de brokeraj detin fiecare o participatie de 1,48% in cadrul Bursei.
Cel mai ridicat pret cerut pana in prezent de o societate de brokeraj pentru actiunile scoase la vanzare a fost inregistrat in cazul pachetului pe care brokerii de la Orizont Vest din Oradea au anuntat ca vor sa-l vanda. Orizont Vest a cerut un pret de 87,6 lei/actiune pentru un pachet de 20.000 de actiuni ale Bursei de Valori. La acest pret, valoarea intregii Burse s-ar ridica in jurul a 100 de milioane de euro.
"Am ales sa vindem din actiuni si am oferit cel mai redus pret pentru ca am vrut sa facem piata pentru ele, dupa ce am vazut ca intentiile celorlalte societati de brokeraj de a-si vinde actiunile de la Bursa nu s-au materializat. Noi am fost de altfel primii care au depus o oferta ferma de vanzare a unui pachet din actiunile Bursei", spune Dorin Dobre, presedintele si actionarul majoritar al societatii de brokeraj Dorinvest.
Primele societati de brokeraj care si-au exprimat in acest an intentia de a-si vinde detinerile la Bursa au fost H & C Securities din Iasi si Swiss Capital, fara a depune si oferte ferme in acel moment, in conditiile in care nu erau reglementate procedurile prin care un broker isi poate vinde actiunile pe care le detine in cadrul Bursei de Valori.
In prezent, cand unul din actionarii Bursei face o oferta ferma pentru a-si vinde din actiuni, ceilalti actionari au un drept de preemtiune, pe care-l pot exercita in termen de 30 de zile de la lansarea ofertei, urmand ca dupa expirarea acestuia, intr-un alt termen, de 60 de zile, pot depune oferte de cumparare alte persoane interesate. Actiunile isi pierd dreptul de vot daca sunt cumparate de o societate care nu este autorizata sa tranzactioneze pe piata, dar isi mentin dreptul la dividende.
Brokerii de la HB Invest spun ca au ales sa vanda din actiuni pentru ca doresc sa-si recupereze o parte din banii investiti odata cu deschiderea societatii.
"Nu e vorba de un impas financiar. Vrem doar sa ne recuperam o parte din banii investiti", a spus Ciprian Vanghelie, directorul general adjunct al HB Invest. El spune ca pana in prezent nu a primit nicio oferta pentru pachetul scos la vanzare. Nici pentru celelalte pachete pe care brokerii au ales sa le vanda nu s-au gasit cumparatori dispusi sa ofere pretul cerut.
"Pretul este intr-adevar putin cam mare pentru o societate de brokeraj deja prezenta pe Bursa, care daca le cumpara trebuie sa faca aceasta investitie pentru un orizont de timp ceva mai lung, de un an - doi. Dar credem ca pretul e foarte bun pentru societatile care vor sa intre pe piata", considera Vanghelie.
Brokerii de la Dorinvest au spus ca au fost cumparatori interesati de achizitionarea pachetului, inclusiv din partea unor firme care vor sa intre pe piata. Nici aceasta societate nu a primit pana in prezent o oferta ferma.
Dorinvest ocupa locul al 47-lea in topul brokerilor de la Bursa dupa tranzactiile cu actiuni intermediate in primul semestru al anului, cu un rulaj de circa 9 milioane de euro si o cota de piata de 0,34%. In acelasi clasament, HB Invest ocupa locul al 68-lea, cu tranzactii de 0,9 milioane de euro si o cota de 0,04% din piata.